USA eelarvedefitsiit tõuseb üle triljoni dollari

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma mõjukaim valuuta - USA dollarid.
Maailma mõjukaim valuuta - USA dollarid. Foto: SCANPIX

USA eelarvepuudujääk kerkib alanud rahandusaastal 1,186 triljoni dollarini, ilmneb kolmapäeval avaldatavatest kongressi prognoosidest, mis seavad ametisse astuva presidendi Barack Obama raskete valikute ette.


Tõenäoliselt langeb defitsiit järgmisel, 2010. rahandusaastal siiski taas 703 miljardi dollarini, ütlesid valitsusallikad Kongressi eelarvebüroo ametlikku teadet ennetades.

Eelarvepuudujääk on eriti suur, kui arvestada, et mullu oli see vaid 455 miljardit dollarit, ja selle juures ei ole arvesse võetud majanduse elavdamise plaani, mida kongress veebruaris arutama hakkab ning mille suurus võib ulatuda 775 miljardini kahe aasta jooksul.

Lisaks peaks kongress lähikuudel arutusele võtma kümnete miljonite lisadollarite eraldamise Iraagi ja Afganistani sõjaks.

Majandusteadlaste sõnul on eelarvedefitsiidi põhjuseks ülemaailmse majanduskriisi tõttu järsult kahanenud maksutulud ja valitsuse toetus pangandussektori ja autotööstuse päästmiseks.

President George W. Bushi administratsioon, mis alustas 2001. aastal suure eelarveülejäägiga, on laenanud pärast kinnisvaramulli lõhkemist sadu miljardeid dollareid finantsinstitutsioonide päästmiseks.

Kongressi eelarveanalüütikute hinnangul ulatub järgmise viie aasta kogudefitsiit 1,972 triljoni dollarini. Kui Bush ametisse astus, oli USA võlg 5,7 triljonit, praegu on see 10,6 triljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles