Partsi lemmikud IRLi esimeheks ei taha

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: Peeter Langovits

Kuigi majandusminister Juhan Parts mainis eilses Postimehes taas kord, et näeks erakonna esimehena Jüri Luike, Henrik Hololeid ja Kersti Kaljulaidu, teatasid kaks viimast, et neid seekord erakonna esimehe kandidaatide rivistuses ei näe.

«Juhan Parts mainib inimesi, kes tema arust sobiksid, aga see on kaugel kandidaatide mainimisest. Minuga ei ole Juhan Parts ega keegi teine sellest küll rääkinud,» rääkis parteitu Euroopa Kontrollikoja liige Kaljulaid Postimehele.

«Ma kujutan ette, et on ilmselt olemas loend inimestest, keda võiks kaaluda, ja loend inimestest, keda on näitena toodud välja. Mu arust on need ikka kaks väga erinevat kategooriat,» märkis ta.

Kaljulaid ütles, et ta ei kandideeri jaanuaris IRLi esimeheks, mitte mingil tingimusel.

«Mul on siin (Brüsselis – toim) tegevused, millega olen seotud – näiteks minu mandaat, mille ma olen saanud Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu ühisotsusena, ja mis kehtib aastani 2016,» rääkis ta.

«Paluks maha tõmmata jah,» viitas ta loetelule inimestest, keda IRLi uue esimehe võimalike kandidaatidena mainitakse.

Kaljulaiu hinnangul oleks tal pisut veider loobuda enne tähtaega oma praegusest ametist, arvestades, et alles mullu alustas ta oma teist ametiaega, seda tänu Eesti valitsuse otsusele ta teist korda kontrollikoja liikmekandidaadiks esitada.

Hololeil sama põhjus

Sarnaselt põhjendas oma äraütlemist ka Euroopa Liidu transpordivoliniku Siim Kallase kabinetiülem Henrik Hololei, kelle ülemuse Kallase mandaat kestab veel 2014. aastani.

«Ma arvan, et igasuguseid inimesi käiakse läbi ja see on ka loomulik. Mul on oma töö ja seal on veel palju teha. Minu lähiaja plaanid ei ole kindlasti Eestiga seotud,» kommenteeris ta IRLile Mart Laari taandumisotsuse järel uue esimehe otsimist.

Hinnates IRLi, eriti selle liikmete Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi, ümber käivat elamislubade skandaali, jäi Hololei napisõnaliseks.

«Kuna ma ei ole Eestis ega ole detailselt kursis aspektidega, mis seal toimub, ei ole minu poolt adekvaatne anda otsest hinnangut. Aga kahtlemata asi on ebameeldiv ja vajab põhjalikult lahtirääkimist,» rääkis Hololei.

Tema sõnul on Eestis juba varem räägitud sellest, et kui mõned juhtumid on juriidiliselt korrektsed, ei pruugi need olla seda eetiliselt ja moraalselt. «Ma arvan, et sedasama konstruktsiooni võib laiendada ka antud juhtumile,» lisas ta.

Ministrid jäägu ametisse

Küsimusele, kas skandaaliga seoses mainitavad siseminister Ken-Marti Vaher ja Juhan Parts peaksid jätkama või tagasi astuma, vastas Hololei: «Vähemalt niipalju, kui mina olen asja ajakirjanduses jälginud, arvan, et ministrid peaksid jätkama ametis. Nad on andnud täitsa piisavalt seletusi, eriti Juhan Parts.»

IRLi esimees Mart Laar teatas teisipäeval erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et ministrid Ken-Marti Vaher ja Juhan Parts pannakse homsel erakonna volikogul elamislubade skandaaliga seoses usaldushääletusele.

Nende, eriti Ken-Marti Vaheri, tagasiastumist nõudsid kahes kirjas ka mitmed erakonna liikmed, paraku ei toetanud esmaspäevasel partei eestseisuse koosolekul seda ükski selle juhtorgani liige.

Kolmandat Partsi nimetatud võimalikku esimehekandidaati, Eesti alalist esindajat NATO juures Jüri Luike, Postimehel täna tabada pole õnnestunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles