Ilves: riigimehelikkus ja vastutustundlikkus päästavad Euroopa

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna kohtus Austria liidupresidendi Heinz Fischeriga.
President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna kohtus Austria liidupresidendi Heinz Fischeriga. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

«Euroopa Liit ei saa enam paigal tammuda. Iga kaotatud päev süvendab usaldamatust ja meie probleeme. Edasiminekuks on vaja kokku leppida ning need, kes seda riigimehelikult suudavad, ka edasi liiguvad ja teised jäävad maha,» ütles Viini saabunud president Toomas Hendrik Ilves, kes täna kohtus Austria liidupresidendi Heinz Fischeriga ja seejärel osaleb esinduslikul maailmapoliitika konverentsil.

Eesti riigipea pidas oluliseks Euroopa Liidu Ülemkogus ööl vastu tänast Brüsselis saavutatud kompromissi – sõlmida senisest karmimate eelarvereeglite kehtestamiseks valitsustevaheline kokkulepe 17 euroala ja veel kuue Euroopa Liidu liikmesmaa vahel, millega arvatavasti ühinevad ka Rootsi ja Tšehhi, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Iga kokkulepe, mis kehtestab kõigile kohustuslikud reeglid, on positiivne,» ütles ta. «Nüüd on reeglitest kinnipidamise ja nende täitmise aeg, ka kollektiivse vastutamise aeg mitme liikmesmaa vigade eest, aga ilma selleta ei ole lahendust praegusele võla- ja finantskriisile.»

President Ilves nimetas möödapääsmatuks Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi’ hoiakut, et euroala majanduspoliitika vajab tugevamat distsipliini.

«Ei mingeid erandeid enam, ükski meie liitlastest ei saa rohkem võlgu elada, keegi ei saa sellele enam läbi sõrmede vaadata,» kinnitas Eesti riigipea. «Euroopa päästab vastutustundlikkus, poliitikute ja rahva vastutustundlikkus. See eeldab, et poliitikud selgitavad inimestele, millised otsused on milleks praegu möödapääsmatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles