IRL võib täna ohverdada ühe ministritest

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tänasel Isamaa ja Res Publica Liidu volikogul avaldatakse siseminister Ken-Marti Vaherile umbusaldust, siis võib tema asemel ministritoolile tõusta endine Kihnu vallvanem, riigikogu liige Annely Akkermann.



Elamislubade skandaali jätkuna kahtlaste sadamatehingutega kaitsepolitsei uurimise alla sattunud Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi hüüdnimi «Pagari tänava poisid» (siseministeerium asub Pagari tänaval – toim) mõlgub täna meeles kindlasti paljudel IRLi volikogu liikmetel, kui nad asuvad hääletama siseminister Ken-Marti Vaheri ja majandusminister Juhan Partsi usalduse üle. Kas ja kui palju võis siiski Vaher olla oma sõbra Raudse äritegevusest teadlik ja toetaja?

Kuigi skandaali peategelased Raudne ja Stelmach on poliitilistest ametitest taandunud, tajub IRL, et skandaali vaibumiseks ja normaalse töökeskkonna taastumiseks on tarvis ehk enamat.

Ohvriks võidakse täna tuua pigem Vaher kui Parts. Isegi kui Vaher ei teadnud oma sõprade ärist, on küsimusi tema alluvuses oleva politseiameti töö ehk elamislubade taotlejate taustakontrolli kohta. Nii Vaher kui ka Parts ütlevad, et nemad oma ametist jõuga kinni ei hoia, kuid enesel mingit süüd ei näe.

IRLi juht Mart Laar tunnistas neljapäeval TV 3 saates «Kolmeraudne», et tunneb survet Vaheri ministrikohalt tagasikutsumiseks, kuid ei usu, et Vaher on tegelenud kellelegi elamislubade vahendamisega. «Ta ei saagi seda teha, sest elamislubasid ei anna Vaher või ükski poliitik, vaid politsei- ja piirivalveamet,» ütles Laar.

Võimalikud versioonid on IRLi juhtliikmetel läbi arutatud ning kui Vaher peaks usaldushääletusel põruma, võib tema kohale tõusta endine Kihnu vallavanem, riigikogu keskkonnakomisjoni ja riigieelarve kontrolli erikomisjoni liige Annely Akkermann.

Volikogu on soojenduseks jaanuari lõpus toimuvale IRLi kongressile, kus valitakse erakonnale uus esimees. Parts tunnistas Postimehele antud intervjuus, et skandaal on tekitanud erakonnas esimehe valimise küsimuses täiesti uue seisu. Haridusminister Jaak Aaviksoo positsioon on kindlasti paranenud. Parts ise juhiks ei tüki, ehkki kuni skandaali puhkemiseni olid tal erakonnas Aaviksoost paremad võimalused.

Millises õhkkonnas järgnevad poolteist kuud edasi minnakse, sõltub väga palju sellest, kuidas suudetakse erakonnas rahu teha nn kampsunite tiivaga, kes nõudis juba nädal tagasi nii Vaheri kui ka Partsi tagasiastumist.

Peale sadakonna kampsuni saatsid erakonnale kriitilise pöördumise ka valdavalt Res Publica leeri inimesed, kes nõudsid vaid Vaheri taandumist. Skandaali keskmes olevaid inimesi ootab ees ka IRLi aukohus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles