Tavidi juhid eitavad rahapesu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekord Tavidi valuutavahetuspunkti ukse taga.
Järjekord Tavidi valuutavahetuspunkti ukse taga. Foto: Liis Treimann

Valuutavahetus- ja kullamüügifirma AS Tavid juhtide kinnitusel ei ole ettevõte Bulgaariast tulnud suuri rahasummasid Venemaale edasi saatnud, nagu on väitnud Bulgaaria ajakirjandus.


Tavidi tegevjuht Kuno Rääk ütles, et nad said Bulgaariast Eestisse tulnud õigusabipalvest teada ajakirjanduse vahendusel ja ükski uurimisorgan pole nendega seoses võimaliku rahvusvahelise rahapesuga ühendust võtnud.



ASi Tavid kullasuuna juht Meelis Atonen nentis, et kui õigusabipalve sisaldaks Tavidi nime, oleks firma juhid tõenäoliselt juba ammu üle kuulatud. Tema väitel on Tavidi seostamine rahvusvahelise rahapesuga meelevaldne ning Bulgaariast tulnud õigusabipalve ei tähenda, et Tavidile oleks esitatud kahtlustus.



Kahtlustust pole esitatud


Atoneni sõnul on ettevõte seaduse järgi kohustatud teatama üle 500 000 krooni suurustest sularahamaksetest raha­pesu andmebüroole ning nende maksete tegijad tuvastama. «Kui me seda ei teeks, siis rikuksime rahapesu puudutavat seadust,» tõdes Atonen.



Kuno Räägi hinnangul võis asi alguse saada sellest, et mõni Bulgaaria legaalselt tegutsev ettevõte jäi kellelegi kahtlaste tehingutega hambu. Tema sõnul on see ettevõte võib-olla liigutanud raha Tavidi kaudu, kuid see ei tähenda, et tegevuses oleks midagi ebaseaduslikku ja Tavid oleks rahapesu osaline.



Riigiprokuratuuri kinnitusel pöördusid rahvusvahelist rahapesu uurivad Bulgaaria ametivõimud õigusabipalvega Eesti uurimisorganite poole juba mullu suvel. Taotluse sisu on aga konfidentsiaalne.



Riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu märkis, et seni pole alustatud ühtegi kriminaalasja, milles AS Tavid oleks kahtlustatavaks tunnistatud.



Samuti ei ole prokuratuur saanud välisriikidelt õigusabitaotlusi kriminaalasjades, milles ASi Tavid süüdistatakse või kahtlustatakse rahapesukuriteos.



16 miljardit krooni


AFP teatas esmaspäeval, et Bulgaaria võimud uurivad ASi Tavid seotust rahvusvahelise rahapesuga. Ühtlasi lisas Bulgaaria ajaleht 24 Chasa, et kahtlane Vene raha laekus esmalt Bulgaaria kinnisvara- ja finantsteenuste kompaniile Optima Ca, kes kandis poole summast Eesti finantsteenuste firmale AS Tavid. Too saatis raha tagasi Venemaale. Teine pool summast kanti ajalehe teatel üle Küprose, Araabia Emiraatide, Hongkongi ja teiste riikide kontodele.



Tundmatuks jääda soovinud kohtusüsteemi ametnik ütles päevalehele 24 chasa, et uurimise ulatus on pretsedenditu kogu Euroopa Liidus. Bulgaaria ajalehe andmetel võib Bulgaaria ja Eesti kaudu liikunud kahtlase Vene raha kogusumma ulatuda 16 miljardi kroonini. (BNS)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles