Kibestunud vang soovis endale pommimehe kuulsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpallurikasvu mees ei taha olla roolijoodik, ent nõustus olema pommimees.
Korvpallurikasvu mees ei taha olla roolijoodik, ent nõustus olema pommimees. Foto: Toomas Huik

Viru vanglas karistust kandev mees keerutas kohtusse saadetud kirjaga asjatut tolmu üles, kui väitis, et Märt Ringmaa asemel tuleks pommide lõhkamises süüdi mõista tema.


Eilsele Märt Ringmaa (70) kohtuprotsessile toodi Kadrina kandist pärit J. (45) Viru vanglast, kus ta kannab eelmise aasta sügisest karistust mitme kriminaalkuriteo eest, sh relvaga ähvardamise ja mootorsõiduki juhtimise eest purjuspäi. Just see roolijoodikuks tembeldamine J'le aga enda sõnul ei meeldigi.

Sestap kirjutas ta 2007. aasta kevadel kaks kaebekirja, millest ühe saatis riigiprokuratuuri ja teise Viru ringkonnaprokuratuuri. Mõlemad kirjad lõpevad sõnadega, et kirja autor J on ka Osama bin Ladeni käsilane Balti riikides, pronkssõduri mässu autor ja korraldaja ning Tallinna Pae tänava pommimees.

Oma kolmanda samasisulise kirja läkitas mees eelmise aasta 9. detsembril ka Harju maakohtusse. Eile kuulas kohus Ringmaa kaitsja vandeadvokaat Urmas Simoni soovil mehe üle. Ent enne kui see juhtus, hoiatas kohus J'i valetamise eest, millega võib kaasneda kriminaalkaristus.

Kas mõjus uue karistuse hoiatus või piisas mehele talle osaks saanud tähelepanust, kuid esimese lausena ütles ta kohtule: «Tean Pae tänava pommiplahvatustest sama palju kui iga teine keskmine eestlane.»

Ka väitis mees, et ta ei tunne Ringmaad ning et tema seostamine väidetava Pae tänava pommimehega on täielik absurd. J'i sõnul oli tema kui pommimehe avaldus kohtule tingitud tema enda kriminaalasja menetlemisest, millega ta sugugi rahul pole.

Kuigi riigiprokurör Margus Kurmile oli asi selge ja ta ei esitanud J'le pärast neid lauseid enam ühtki küsimust, taotles Ringmaa kaitsja J'lt DNA-proovi võtmist. Et võrrelda seda Ringmaa omaga.

Kohus vandeadvokaat Simoni taotlust ei rahuldanud, pidades seda ajaraiskamiseks ja kohtuliku uurimise venitamiseks.

«Me oleme kaks aastat ja mõned kuud Ringmaa asja menetlenud,» lausus kohtunik Kat­re Poljakova. «Nüüd läheme lepime kohtulike vaidluste aja kokku.»

Kohus määras kohtulikud vaidlused 26. ja 27. jaanuarile.  

Riik süüdistab Ringmaad viimase aastakümne 11 jõhkraima ja küünilisima pommiplahvatuse korraldamises, millega põhjustati seitsme inimese surm, kuue inimese sandistamine ja tekitati ligi seitse miljonit krooni kahju.

Peale selle süüdistatakse Ringmaad kelmuses. Võltsitud tööraamatu abil pistis ta alates 2001. aasta kevadest kuni 2005. aasta sügiseni iga kuu taskusse suurema pensioni, kui oli välja teeninud.

See on ka ainus patt, mille Ringmaa on nii eeluurimisel kui ka kohtus omaks võtnud.

J

•    Viru maakohtu menetluses on J'l  kolm kriminaalasja, millest üks on tagastatud maakohtu määrusega Viru ringkonnaprokuratuuri, teine on saanud kokkuleppemenetluses lahendi, ent on edasi kaevatud riigikohtusse, ja kolmas, vahistamistaotlus on veel Viru ringkonnaprokuratuuri menetluses.
•    Viru maakohtu 2008. aasta 9. septembri otsusega tunnistati J kokkuleppemenetluse korras süüdi kolme paragrahvi järgi ja mõisteti 14 kuuks vangi. See otsus pole lõplik, sest asi on edasi kaevatud riigikohtusse.
Allikas: Viru maakohus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles