Heete Simm naaseb tööle politseisse

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heete Simm ja Herman Simm 2007. aastal Tallinnas messil kaatrit uudistamas.
Heete Simm ja Herman Simm 2007. aastal Tallinnas messil kaatrit uudistamas. Foto: Küllike Rooväli

Riigireetmisele kaasaaitamises kahtlustatav Heete Simm naaseb põhitööle politseiameti juristina. Naine ütles Postimehele, et kaitsepolitsei on rikkunud tema õiglustunnet.


Riigireetmises kahtlustatava Herman Simmi abikaasa Heete Simmi (53) põhitööle naasmine on tingitud faktist, et naisel lõppes 4. jaanuaril pikaajaline haigusleht, mille ta võttis pärast seda, kui kaitsepolitsei ta 5. novembril vahi alt vabastas.



Kuigi Heete Simm pidanuks tööle naasma juba sel nädalal, kasutas ta siiski ära oma eelmisel aastal teenitud ja seni välja võtmata jäänud nädalase puhkuse. Nii naasebki naine tööle esmaspäeval, 12. jaanuaril.



Riigisaladusega ei tegele


Politseiameti peadirektori Raivo Küüdi sõnul on neil seaduslik kohustus Heete Simm tagasi tööle võtta, sest Eestis kehtib süütuse presumptsioon. «Heete Simmi töö ja tööülesanded pole seotud temale esitatud kahtlustuste sisuga,» lisas Küüt.



Üks Heete Simmi tööülesandeid politseiameti õigusteeninduse talituse juristina on kontrollida üle koostatud ametlike dokumentide seaduspärasus. Politseiameti teatel pole ükski tema käest läbi käiv dokument seotud riigisaladustega.



Heete Simmi politseitöölt kõrvaldamine oleks seaduslik vaid juhul, kui seda taotleks tema süüasja uurimist juhtiv riigiprokuratuur. Juhtiva riigiprokuröri Lavly Lepa sõnul pole nad naise ametist kõrvaldamist taotlenud, sest tema ametiülesanded ja kuriteokahtlustus pole omavahel seotud.



Juhul kui Heete Simm töölt kõrvaldataks ja hiljem kohtus õigeks mõistetakse, tuleks riigil talle hüvitist maksta.



Pikka aega korrakaitseorganeis töötanud ja niimoodi riigireetmist tunnistava abikaasa Hermaniga tuttavaks saanud Heete Simm eitab kindlalt oma seotust igasuguste kuritegudega.



Toimunu vapustas


Mitteametlikus vestluses Postimehega kinnitas ta veel eelmise aasta lõpus, et on tema ümber toimuvast šokeeritud. «Ma olen juristina elanud kogu oma elu kõrgendatud õiglustundega,» ütles naine. «Selle looga seoses on kaitsepolitsei minu õiglustunnet jõhkralt rikkunud.»



Kuigi lisaks Postimehele on temalt pikemat usutlust soovinud ka NATO saladuste Venemaale lekkimiste pärast muretsev mainekas USA ajaleht Washington Post, on naine kõigile intervjuusoovidele seni eitavalt vastanud. «Ma ei ole selleks valmis,» tunnistas Heete Simm detsembris Postimehega rääkides.



Heete Simmi kahtlustatakse selles, et ta oma tegevusega aitas vaimselt kaasa oma abikaasal, kaitseministeeriumi endisel tippametnikul Herman Simmil aastaid Eesti Vabariigi ja NATO saladusi Venemaa välisluurele lekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles