Riho Tapfer: mind ei hoiatatud probleemide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Tapfer
Riho Tapfer Foto: Taimi Käos / Valgamaalane

Sotsiaalministeeriumi ametist lahkuva kantsleri Riho Tapferi sõnul ei teadnud ta puuetega inimestele toetusraha maksmise määrust kooskõlastades probleemidest, sest alluvad ei teavitanud teda neist.


Kas teate, et täna arutab valitsus sotsiaalministri ettepanekut teid töölt vabastada?


Olen sellest teadlik.

Milles teid süüdistatakse?

Ministriga rääkisime eile sel teemal ja leidsime, et paraku on meie juhtimisstiilid mõnevõrra erinevad ja nii lähedases juhtimissuhtes nagu kantsler ja minister, kui erinevused tõesti on, pole jätkamine ministeeriumi seisukohalt kasulik.

Ministri nõuniku Anders Tsahkna vahendusel heidetakse teile puuetega inimeste toetusraha küsimuses ette seda, et andsite oma kooskõlastuse määrusele, teades, et tehnilist lahendust selle elluviimiseks veel pole. Olete selle süüdistusega nõus?


Selle süüdistusega ma kindlasti nõus ei ole. Andsin määrusele kooskõlastuse, teades eelnevalt, et selle seaduse on kooskõlastanud IT-juht ja sotsiaalala asekantsler. See oli kinnitus, millele tuginesin. (Puuetega inimestele toetuse maksmise seadust valmistati ette 2007. aasta sügisel ja siis andis sotsiaalministeeriumi IT-juht Allan Poola sellele kooskõlastuse märkusega, et seatud tähtaeg ehk 1. oktoober 2008 pole realistlik ja tuleb üle vaadata. Seaduse ellurakendamiseks vajalikule määrusele andis septembris 2008 kooskõlastuse vaid sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja, Poola seda ei andnud – toim.)

Kirjutasite augusti lõpus 2008 alla lepingu, millega telliti seaduse rakendamiseks vajalik IT-lahendus augusti lõpuks 2009?

See on õige, aga see leping, mis kehtib augustini 2009, hõlmab palju suuremaid muudatusi kui puuetega inimeste pool.

Kas leping sisaldas tingimust, et kuu ajaga ehk 1. oktoobriks 2008 oleks pidanud valmima puuetega inimeste raha osa?

Selles lepingus puuetega inimeste jaoks vajaliku süsteemi valmistamiseks eraldi kuupäeva polnud.

Ehk kui olite lepingule alla kirjutanud, siis jäi kuu aega vajaliku IT-lahenduse loomiseks. Kuna firmale polnud öeldud, et lahendust on vaja kuu ajaga, siis nad selle kuu ajaga seda ka valmis ei saanud. Oli see nii?

Ju see nii oli. Kuigi ütlen, et IT-arendust puudutava lepingu olid kooskõlastanud ka IT-juht ja teised spetsialistid. Võib-olla sai neid liigselt usaldatud.

23. septembril 2008 kooskõlastasite määruse, millega uus puuetega inimestele toetuse maksmise süsteem pidi kehtima hakkama nädala pärast. Miks?


Määrusele andsin kooskõlastuse, sest eelnevalt oli selle kooskõlastanud sotsiaalala asekantsler. Minul puudus selleks ajaks info, et asi ei saa valmis ja meil tekivad probleemid.

Olite ju ise alla kirjutanud lepingule, milles oli IT-lahenduse tegemiseks antud aega 2009. aasta augusti lõpuni. Te pidite ju määrust kooskõlastades teadma, et IT-lahenduse saabumiseni oli 11 kuud?


Aga oli veel ju aega.

Palju? Viis päeva? Kuus päeva?

Tegelikult ei olnud mul seda infot, et IT-lahendus ei saa vajalikuks ajaks valmis.
Kas te 23. septembril lootsite, et allesjäänud nädala ajaga saab IT-lahendus valmis?
Loomulikult oli lootus ehk teisisõnu mulle ei toodud välja riske, mis oleks võimaldanud langetada vastupidist otsust.

Kes oli see, kes tekitas teis tunde, et nädalaga on võimalik asi valmis saada?

Selle määruse kooskõlastamise puhul – enne minuni jõudmist oleks pidanud kooskõlastusringil asjaga rohkem kokkupuutunud ametnikud seda mitte kooskõlastama, vaid tagasi lükkama. Sellel oli aga olemas sotsiaalala asekantsleri kooskõlastus, mis oli minu jaoks usalduse märk.

IT-juhi kooskõlastust sellel määrusel polnud. Kas see poleks pidanud teid hoiatama?

Loomulikult oleks pidanud hoiatama. Aga seaduse IT-juht kooskõlastas.

Segadus ja süü

•    Oktoobris 2007 ringleb sotsiaalministeeriumis kooskõlastusringil puuetega inimeste sotsiaaltoetuse seaduse riikliku pensionikindlustuse seaduse ja ravikindlustuse seaduse eelnõu. Kõik kooskõlastavad selle, kaasa arvatud IT-osakond, kes lisab märkuse, et 1. oktoobriks 2008 pole võimalik välja töötada seaduse rakendamiseks vajalikku IT-lahendust.


•    1. jaanuaril 2008 hakkab seadus kehtima. Suvel 2008 korraldatakse uue toetussüsteemi IT-lahenduse väljatöötamiseks riigihange ja kantsler sõlmib võitjaga lepingu, kus tööde lõpetamise tähtajaks on määratud 30. august 2009.


•    Septembris 2008 ringleb ministeeriumis ministri määrus, mis tuleneb eelloetletud seadustest ja mis peaks käivitama uue infosüsteemi. Määruse kooskõlastasid märkusteta ka asekantsler ja kantsler.


•    1. oktoobril hakkas määrus kehtima, kuid infosüsteem puudus ja umbes 7000 puudega inimest jäid töövõimetuspensioni ja puudetoetuseta.


Allikas: PM
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles