«Foorum»: õiguse ja õigluse vahele jäi piir tõmbamata

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillirahutused.
Aprillirahutused. Foto: Liis Treimann

ETV poliitikute vestlussaates «Foorum» jäid saatekülalised nn. pronksöö kohtuprotsessi tulemust kommenteerides sügavatele eriarvamustele.

Saates esitatud küsimusele, kas kohtuotsusega ollakse rahul, vastas jaatavalt 7 protsenti televaatajaist. Teisele küsimusele, kas kardetakse pronksöö sarnaste sündmuste kordumist tulevikus, vastas jaatavalt 82 protsenti vaatajaist. 

Endine justiitsminister ning praegune riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher leidis, et eraisikuna oli kohtuotsus Dimitri Klenski, Dmitri Linteri, Maksim Reva ja Mark Sirõki kohta kindlasti üllatav ja jahmatav.

Ta lisas, et nüüd siis nägime esimest korda paragrahvi 238 ehk massiliste rahutuste organiseerimise paragrahvi rakendumist päriselus.

Ta leidis ka, et oleks võibolla võinud sellele paragrahvile lisaks käsitleda põhiseadusliku korra vastast tegevust. Vaheri sõnul tuleb kohtuotsuse motiveeritud versiooni lugedes selgelt välja, et nimetatud isikud tegelesid pika aja jooksul rahutuste õhutamise ja ässitamisega ja seda ebaseaduslikel koosolekutel ning kindlasti lähtusid rahutused just neist õhutusist ja ässitustest.

Ta nimetas otsust hõredaks ja tõi näite, Sirõki jutte riigipöörde korraldamisest pidas kohtunik lapsikuks naljaks. Vaheri hinnangul on siin tegu klassikalise massirahutuste juhtumiga Euroopa kontekstis.

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ütles, et kohtuotsus temas mingeid emotsioone ei tekitanud ning avaldas arvamust, et mainitud neljale isikule on ülearu palju tähelepanu pööratud. Ühtlasi küsis ta irooniliselt, et kas rahvusringhääling on neile tehtud reklaami eest juba arve esitanud.

Tema sõnul on õigluse ja õiguse vahele piiri tõmbamine väga õrnale tasapinnale minek. Meediale ja poliitikutele heitis ta ette, et esmalt valmistati ette ja kujundati avalik foon ja tekitati rahvas eeldus, milline kohtuotsus peaks tulema ning siis pole ime, et kui see nõue või tellimus ei täitu, on rahvas pahane kohtu peale.

Justiitsminister Rein Lang rõhutas, et pronksööl märatsenud ja laamendanud inimestest on väga paljusid tegelikult karistatud. Tema hinnangul aitab rahu ja külma närvi säilitamine analoogilisi sündmusi tulevikus vältida. 

Saates osales ka sotsiaalteadlane Raivo Vetik, kes leidis, et tuleb endale aru anda rahvusküsimuse tõsidusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles