Ametnike koondamishüvitised tõmmatakse kokku

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigusnõu.
Õigusnõu. Foto: Urmas Luik

Kui seni said ametnikud koondamise korral kuni kümne kuu palga suuruse hüvitise, siis uue avaliku teenistuse seaduse eelnõu järgi kahaneks see ühele kuule.

Praegu kehtiva seaduse järgi makstakse teenistusest vabastamisel ametiasutuse likvideerimise või ametniku koondamise tõttu ametnikule hüvitusena vastavalt staaži järgi.

Näiteks saab alla kolme aasta töötanud ametnik koondamise korral kahe kuu ametipalga, 3-5 aastat töötanud ametnik kolme kuu ametipalga, 5-10 aastat töötanud ametnik viie kuu ametipalga ja üle kümne aasta töötanud ametnik kümne kuu ametipalga.

Uue avaliku teenistuse seaduse eelnõu järgi on see muutumas. Eelnõu seletuskirjas seisab, et koondamise tõttu teenistusest vabastamise korral makstakse ametnikule ametiasutuse poolt tema ühe kuu keskmise põhipalga suurune hüvitis.

Lisaks seisab seletuskirjas, et kui kehtiva seaduse kohaselt tuli hüvitis tagasi maksta, kui ametnik nimetati ametisse ametikohale, mida talle pakuti ametiasutuse likvideerimisel või koondamisel, siis uue eelnõu kohaselt tuleb hüvitis tagasi maksta, kui ametnik asub teenistusse või tööle samasse ametiasutusse või sama valitsemisala ametiasutusse.

Erisused on kantsleritel, kuna ministeeriumi kantsleri ja ministri koostöö põhineb seletuskirja kohaselt erilisel usaldussuhtel. Juhul kui ministri ja kantsleri koostöö ei laabu, on kogu ministeeriumi töö takistatud, mistõttu on eelnõus ette nähtud, et kui minister leiab, et koostöö kantsleriga ei laabu, võib ta kantsleri teenistusest vabastada.

Võrreldes kehtiva seadusega on loobutud põhimõttest, et koostöö mittelaabumise tõttu saab vabastada alles pärast seda, kui on möödunud aasta ministri ja kantsleri koostöö algusest. Eelnõu kohaselt on nimetatud alusel kantsleri teenistusest vabastamine võimalik pärast kuue kuu möödumist ministri ja kantsleri koostöötamise algusest.

Ministeeriumi kantsleri teenistusest vabastamise korral koostöö mittelaabumise tõttu makstakse talle hüvitisena põhipalk ametiaja lõpuni jäävate kuude eest, kuid mitte rohkem kui kuue kuu põhipalk nagu see on ka praeguses seaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles