Süüdistus: Linter palus pronksööl Venemaalt abi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Linter.
Dmitri Linter. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Postimees.ee avaldab aprillirahutuste korraldamises süüdistatud meestele esitatud ametlikus süüdistuses välja toodud telefonikõnede kronoloogiad pronksööl ja sellele eelnenud päevadel.

Väljavõtted Linterile esitatud süüdistusest:

20.04.07 kell 21.01 helistas  Linter Konstitutsioonipartei juhile ja informeeris teda sellest, et 25. aprillil koondatakse suuri politseijõude Tallinnasse, kell 21.03 informeeris ta Klenskit politseijõudude koondamisest Tallinnasse, kell 21.06 helistas Öise Vahtkonna liikmele ja informeeris teda politseijõudude koondamisest Tallinnasse ja tööde alustamisest Tõnismäel.

Sellega seonduvalt palus Linter mõttekaaslasel panna tema nimelt Öise Vahtkonna koduleheküljele eelkirjeldatud informatsiooni sisaldava teate ja üleskutse, et inimesed oleksid valmis kogunema.

«Eelmärgitud tegevuse eesmärgiks oli kaasata Tõnismäele ebaseaduslikule protestiaktsioonile võimalikult suur rahvamass. Linter organiseeris hoolimata politsei keelust ebaseadusliku Öise Vahtkonna meeleavalduse 22. aprillil, mille toimumisest teavitas meedia vahendusel üldsust, kaasamaks meeleavaldusele võimalikult palju inimesi,» seisab süüdistuses.

22. aprillil kell 16.56 helistas Öise Vahtkonna liikmele, keda teavitas 25. või 26. Tõnismäel alustatavatest kaevamistest ning vajadusest selleks ajaks inimesed kohale kutsuda.

23. aprillil kell 13.04 helistas Linter Venemaa abonentnumbrile ja palus kõne vastuvõtjat toetada protestiaktsiooni mingite sümbolitega, näiteks Georgi lintidega.

25. aprilli õhtul osales koos teiste Öise Vahtkonna liikmete ja toetajatega, sealhulgas Klenski, Reva, Öise Vahtkonna koosolekul Tõnismäel, kus ühiselt kiideti heaks otsus jätta Tõnismäele valvemeeskond, teavitamaks võimalikust tööde algusest hauatähise juures kohe ka teisi Öise Vahtkonna liikmeid ja toetajaid eesmärgiga koguneda Tõnismäele hauatähise juurde ebaseaduslikule protestiaktsioonile valitsuse tegevuse takistamiseks.

26. aprillil kell 00.31 sai  Linter oma mobiiltelefonile sõnumi, et hommikul kell 9.00 alustatakse töödega Tõnismäel. «Seejärel hakkas Linter organiseerima inimeste massilist kogunemist Tallinnasse Tõnismäele, helistades inimestele, kellele andis korralduse hakata rahvast kokku kutsuma ja vajalikke ettevalmistusi tegema,» seisab süüdistuses.

Süüdistuses on ära toodud ka kõik kõned, mis Linter pronksööl tegi:

00.42 helistas ta ühele Öise Vahtkonna liikmele ja avaldas soovi, et viimane hakkaks rahvast kokku kutsuma;

01.02 Konstitutsioonierakonna esimehele Andrei Zarenkovile ja andis korralduse, et  viimane teeks vajalikud ettevalmistused;

01.45 telefoninumbrile Öise Vahtkonna juhatuse liikmele sooviga, et viimane paneks Öise Vahtkonna koduleheküljele üles teate kogunemiseks; 

01.46 telefoninumbrile teisele Öise Vahtkonna liikmele sooviga, et viimane paneks Öise Vahtkonna koduleheküljele üles teate rahva kogunemiseks

01.48 Öise Vahtkonna liikmele ja liikumise Interneti kodulehekülje administraatorile, keda informeeris olukorrast ja avaldas soovi, et viimane paneks koduleheküljele teate üles. Mees lubas seda ka teha;

04.59 eeluurimisel tuvastamata isikule ja ütles talle, et viimane kiiresti tegutsema hakkaks;

05.01 Öise Vahtkonna liidrile Maksim Revale, kellele andis korralduse hakata kino Kosmos juurde rahvast kokku koguma;

05.03 Öise Vahtkonna liikmele, keda informeeris rahva kogunemisest kino Kosmos juures;

05.05 Kirilli nimelisele isikule, kellele andis korralduse hakata kino Kosmos juurde rahvast kokku koguma;

05.12 Konstitutsioonierakonna esimehele Andrei Zarenkovile, andes teada, et kogunetakse Kosmose juurde ja et ka viimane seda teeks. Samuti ütles, et päeva jooksul koguneb rahvas ja «laine lööb»;

11.38 helistas Linter tuvastatud isikule ja ütles, et kui viimane sõdida tahab, siis tulgu Tallinnasse, Tallinnas läheb «lõbusaks»;

12.00 Oksana Linterile, kellele andis korralduse Ida-Virumaalt ja Viljandist inimesi Tallinnasse kutsuda;

15.42 teavitas isikut inimeste kogunemisest õhtul kella 18.00 ajal Tõnismäele hauatähise juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles