Taksojuhtide aju on teistest erinev

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Current Biology ilmuva uurimuse kohaselt muudab taksojuhi ametiga seotud tänavavõrgustike meeldejätmise kohustus ühe ajupiirkonna (hipokampuse) hallaine hulka, parandades sellega taksojuhtide ruumilist mälu.

Ligikaudu viis aastat tagasi skaneeris Londoni ülikoolis kolledži neuroteadlane Eleanor Maguire koos oma kolleegi Katherine Woollettiga 79 potentsiaalse taksojuhi aju magnetresonants-tomograafiaga (MRI), ning kontrolliks 31 juhusliku inimese oma, kellel taksojuhiks saamise ambitsioonid puudusid, kirjutab teadus.err.ee.

Ajupiltide kohaselt olid kõigi katsealuste hipokampused ligikaudu samas mõõdus, kuid katset korrati kuni neli aastat hiljem ja siis olid tulemused märksa teistsugused – 39 taksojuhiks saanud inimesel oli hipokampuse tagaosa tunduvalt suurenenud.

Londonis taksojuhiks hakkamine ei ole just kergete killast ning tihti kulub selleks kolm kuni neli aastat, sest taksojuhid peavad meelde jätma kõik tänavate nimed ja linna struktuuri.

Teadmisi kontrollival eksamil peavad potentsiaalsed taksojuhid detailselt kirjeldama oma teekonda ühest punktist teise, mainides nii tänavanimesid kui ka tähtsaimaid hooneid, millest nad mööduksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles