Galerii: NATO miinitõrjegrupis olnud Tasuja saabus koju

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestisse saabus tagasi viis kuud NATO miinitõrjegrupi staabilaevana teeninud tuukri- ja toetuslaev Tasuja. Tseremoonial võtsid laeva pidulikult vastu kaitseväe peastaabi ülema kohusetäitja kolonel Peeter Hoppe ja Mereväe staabi ülem kaptenleitnant Ivo Värk.

Kolonel Peeter Hoppe rõhutas Tasuja meeskonda tervitades Eesti mereväelaste pikaajalist rahvusvahelist kogemust ja teenistust NATO miinitõrjegrupis alates toetuslaev Admiral Pitkast 2005. aastal: «Täna on raske leida miinilaevade divisjonist mereväelast, kes poleks NATO miinitõrjegrupis teeninud,» ütles kolonel Hoppe ja lisas, et merevägi on NATO üksustega hästi lõimunud.

«Olen nii ajateenijate kui kogu meeskonnaga väga rahul,» ütles laeva komandör kaptenmajor Johan-Elias Seljamaa. 28-liikmelise meeskonna hulka kuulus 11 ajateenijat, kes täitsid laeval tekimadruste ja motoristide ülesandeid. Viiekuulisel missioonil osalenud ajateenijate seas oli Seljamaa sõnul nii mereharidust omandavaid noormehi kui neid, kel varasem kokkupuude merendusega puudus.

Mereväe staabi ülem kaptenleitnant Ivo Värk andis üle mereväe teenetemärgi «Usk ja tahe» laeva komandöri kohuseid täitnud kaptenmajor Johan-Elias Seljamaale. 17 esmakordselt NATO miinitõrjeüksuses teeninud mereväelast said Mereväe NATO kontingendi medali, kümnele mereväelasele andis kaptenleitnant Värk üle korduva missiooni tunnuse.

Tasuja lahkus Eestist 18. juulil. Viie kuu jooksul osales Tasuja kolmel suuremal miinitõrjeoperatsioonil Hollandi, Taani ja Prantsusmaa vetes, õppusel Joint Warrior Sotimaa ranniku lähistel ning NATO miinitõrjegrupi sisestel harjutustel. Koos miinitõrjegrupiga külastas Tasuja 12 sadamat.

1977. aastal Taanis ehitatud Tasuja on 44,5 meetrit pikk, tema meeskonda kuulub 28 liiget, laeva maksimaalne kiirus on 14 sõlme. Tasuja teenib Eesti Mereväe koosseisus alates 2006. aastast.

NATO Miinitõrjegrupp on üks neljast NATO mereväeüksusest, mille ülesandeks on toetada NATO operatsioone merel nii rahuajal kui kriisiolukorras.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles