Siseminister lubas elamislubade seadust muuta uuel aastal

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste
Rait Maruste Foto: Artur Sadovski / Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjonis täna välismaalaste elamislubade seaduse asjus aru andnud siseminister Ken-Marti Vaher lubas seaduse parandusettepanekutega tulla parlamendi ette uue aasta alguses.

«Me soovisime saada aru, mis selles seaduses ikka lahja on, et me oleme sellises olukorras nagu täna,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste. Komisjonis käisid olukorrast aru andmas siseminister Ken-Marti Vaher ja ministeeriumi migratsiooni ja piirivalvepoliitika osakonna juhataja Ruth Annus.

Maruste sõnul pole tekkinud probleem mitte õiguslik, vaid selles, kuidas olemasolevat seadust kasutatakse. «Praegu on kõigile selge, et selle seaduse võimaluste kasutamine pole olnud eesmärgipärane ja seda olukorda tuleb muuta,» ütles parlamendi reformierakonna fraktsiooni kuuluv endine kohtunik Maruste.

Tema sõnul lubas siseminister, et annab uue seaduseelnõu parlamendile arutamiseks üle uue aasta alguses. Postimees kirjutas eelmine nädal, et seadusemuudatuste eesmärk on peatada olukord, kus Eesti elamisloa ja sellega automaatselt kaasneva Schengeni sissesõiduloa saamiseks piisab firma asutamisest ja selle kontole 63 000 eurose sissemakse tegemisest.

Siseministeeriumi seisukoht on, et Eestis ettevõtet luua ja siia investeerida sooviv inimene ei pea selleks saama kohe elamisluba, sest alguses on investeeringu ja vara eest võimalik hoolitseda tavalise Eesti viisa kaudu.

Elamisloa saaks ettevõtja alles siis, kui on selgunud, et tema asutatud ettevõte Eestis ka reaalse majandustegevusega tegeleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles