Tšerepanov: enamik Vene Erakonnast Eestis tahab sotsideks saada

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanislav Tšerepanov.
Stanislav Tšerepanov. Foto: Mihkel Maripuu

Vene Erakonna Eestis juhi Stanislav Tšerepanovi sõnul kiitsid nii partei juhatus kui volikogu liitumise sotsidega heaks ning sama meelt on ka partei enamus.

«Nii enne läbirääkimiste alustamist kui sellel nädalavahetusel küsisime üle ja nii erakonna juhatus kui ka volikogu on selle poolt,» rääkis Tšerepanov Postimehele erakonna juhtide suurest toetusest ühinemiskõnelustele Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga.

Tema sõnul võivad mõned üksikud inimesed ikka ühinemise vastu olla, nagu taolistel puhkudel alati.

«Ma ei oska praegu protsentuaalselt öelda, aga võibolla mõned üksikud inimesed on selle vastu. Aga kuna meie võimalused kasvavad selle ühinemise läbi, siis ma ei näe loogilist põhjust olla selle vastu,» märkis Tšerepanov.

Tema sõnul on ka kindel, et kui erakonna kongress veebruaris ühinemiselepingu üle hääletama asub, kiidab erakond selle heaks. «Ei, sellist riski ei ole,» väitis ta.

Kui SDE peab oma kongressi maha 19. veebruaril, siis Vene Erakond Eestis Tšerepanovi sõnul vähemalt nädal aega varem.

«Lihtsalt kuna meie ühinemine toimub Sotsiaaldemokraatliku Erakonna baasil, kuna ta on suurem erakond, peame me oma kongressi varem ära tegema, nagu seadus näeb ette»

Tema sõnul on teoreetiliselt ka võimalik, et samal päeval peetakse mõlema erakonna üldkogud.

Rääkides kahe partei delegatsioonide tänasest kohtumisest, märkis Tšerepanov, et nad leidsid erakondade programmides ülisuure ühisosa.

«Me vaatasime erakondade programmid põhjalikult läbi ja nägime, et nii 90-95% meie programmidest kattuvad. Ja ka selles osas, kus positsioneerime end kui vene vähemusrahvuse erakond Eestis, ei ole vastuolusid, kuna sotsiaaldemokraadid on ainuke Eesti erakond, kellel programmi tasemel on seatud eesmärgiks vähemusrahvasute huvide kaitsmine,» märkis ta.

«Peale selle oleme nüüd juba veendunud, et SDE näol on reaalselt tekkinud erakond, kes tahab ja suudab käsitleda nii eestlasi kui venelasi ühiselt ja seista ühiste huvide eest, sealhulgas ka venelaste kollektiivsete huvide eest Eestis, mis puudutab nii mitte väga õnnestunud vene gümnaasiumide reformi käiku jne.»

Tšerepanovi väitel on liitumises VEE-le hulga plusse, sest kui pärast ühinemist tekib ühiskonna mõistes proportsionaalse venelaste osakaaluga erakond, aitab see tagada Eesti ühiskonna jätkusuutlikkust.

«Me loodame - ja meil on selleks ka mingid alused -, et selline erakond saab teha kõige tasakaalukamaid ja kogu ühiskonnale sobivaid otsuseid nii erakonna tasemel kui ka riigikogu fraktsiooni tasemel.»

Kahe erakonna võimalikku koostööd käsitlevad läbirääkimised said alguse novembri lõpus.

Läbirääkimistel esindasid Sotsiaaldemokraatliku Erakonda esimees Sven Mikser, peasekretär Indrek Saar ja juhatuse liige Vadim Belobrovtsev.

Vene Erakonda Eestis esindasid esimees Stanislav Tšerepanov, aseesimees Gennadi Afanasjev ja juhatuse liige Oksana Bugajtšuk-Kekelidze.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles