Karmo Tüür: Venemaal avastatakse kodanikuks olemise võlusid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistulemuste vastu protesteerinud rahvahulk Moskvas.
Valimistulemuste vastu protesteerinud rahvahulk Moskvas. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli politoloog ja Venemaa-ekspert Karmo Tüür kirjeldas Venemaal toimuvaid proteste duumavalimiste võltsimiste vastu lausega «Venemaa kodanikud on avastamas kodanikuks olemise võlusid».

«Nad on avastamas seda, et peale kohustuste nagu maksud või sõjaväes teenimine on olemas ka õigused ning et neid on võimalik üheskoos nõuda, vaatamata poliitilistele erimeelsustele nõudjate laagris,» selgitas Tüür vastuseks Postimehe küsimusele, kas need protestid annavad laiemalt lootust mingitele muutustele Venemaal.

«Nii et kui muutuse all silmas pidada kodanikuühiskonna ja -teadlikkuse tõusu, siis see on juba saavutatud,» leidis Karmo Tüür.

Küsimusele, millised šansid tegelikult protestijatel oma eesmärkide saavutamiseks on, vastates sõnas politoloog, et kui rääkida konkreetselt Moskva meeleavalduste lõpus vastuvõetud deklaratsioonist, siis need nõudmised on ilmselt osaliselt saavutatavad.

«Esiteks nn poliitvangide vabastamine - kindlasti vabastatakse mingil hetkel meeleavalduste käigus arreteeritud kodanikud, ehkki vormiliselt tehakse seda vastavalt protseduurireeglitele, mitte tänu rahva nõudmistele,» selgitas Tüür.

Valimistulemuste tühistamist Tüür ei usu

«Valimiskomisjoni esimehe Tšurovi mahavõtmine on täiesti mõeldav. Rikkumisi oli piisavalt, ka ametlikult tunnistatuid, nii et selline ühe persooni ohverdamine on alati kõige lihtsam,» leidis ta.

Valimistulemuste tühistamise ja erakorraliste valimiste väljakuulutamise osas oli Karmo Tüür aga kahtlev.

Venemaa protestide otsest mõju Eestile Karmo Tüür pigem ei näe.

«Loomulikult on võimalik pisut pikemas perspektiivis – ntäiteks enne presidendivalimisi – mingi provokatsiooni korraldamine, et pöörata meedia ja publiku tähelepanu siseriiklikelt protsessidelt välistele, kuid see on juba puhas spekulatsioon,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles