Ansip: ministri ametist vabastamist ei saa välistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip koos sotsiaalminister Maret Maripuuga
Peaminister Andrus Ansip koos sotsiaalminister Maret Maripuuga Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei saa välistada, et segadused sotsiaalministeeriumi haldusalas võivad viia minister Maret Maripuu ametist.

«Aeg näitab. Põhimõtteliselt ei välista seda võimalust,» ütles peaminister valitsuse tänasel pressikonverentsil vastuseks küsimusele, kas seni tagasiastumisest keeldunud Maripuu lahkumine võib kõne alla tulla järgmisel nädalal.

Täna vabastas valitsus ametist sotsiaalministeeriumi kantsleri Riho Tapferi.

«Sotsiaalministeeriumis vajavad asjad parandamist, need ei ole praegu hästi korraldatud, ja põhimõtteliselt ei saa välistada ükski minister, et teda ühel päeval ametist ei vabastata,» sõnas Ansip.

Ei usu valetamisjutte

Peaministri väitel ei saa kindlasti kaaluda Maripuu vabastamist seoses süüdistustega valetamises. «Mingit valetamist minu hinnangul aset leidnud ei ole.»

Ta meenutas, et IT-juht hoiatas 2007. aasta sügisel seaduseelnõu kooskõlastamisringil, et IT-lahendusega ei jõuta ilmselt õigeks ajaks valmis. «Aga sõbrad, see on ju aasta enne uue puuetega inimeste toetuste süsteemi juurutamist.»

Ansip tõi välja, et lisaks IT-juhi märkusele on olemas kantsleri märkus, kus kantsler on kooskõlastanud eelnõu ning viidanud sellele, kuidas erinevad probleemid on lahendatud.

Ta lisas, et kui enne 2008. aasta 1. oktoobrit oli kooskõlastusringil teine dokument, ministri määrus, siis see kooskõlastati igasuguste märkusteta ehk kõik olid selle jõustumisega nõus.

Ansipi sõnul on sellises valguses väga raske öelda, et Maripuu valetab, kuna too ei osanud arvestada aastataguste IT-juhi tõstatatud kahtlustega.

«Sellest valetamist välja lugeda on ikka väga head fantaasiat nõudev.»

Kritiseeris ka Maripuud

Kas Maripuu peaks tagasi astuma puudetoetuste hilinemise tõttu, selle küsimuse puhul soovitas Ansip arvestada eksimuse proportsioone, ütlemata siiski välja lõplikku seisukohta.

Eestis on 380 000 pensionäri, neist 71 000 töövõimetuspensionäri. Pensionide maksmisega hilineti 1885 juhul, kusjuures üle 800 juhtumil oli hilinemine vaid kuni 5 päeva.

Siiski oli ta ministri ja ametnike suhtes kriitiline. «Iga hilinemine, kui see ka puudutab vaid ühte või kümmet inimest, on ministeeriumi eksimus, ja loomulikult peavad selle eest vastutama nii ametnikud kui poliitikud.»

Näljajutt on vale

Suurem probleem oli aga mõnel puhul pensionile lisanduva puudetoetuse summaga, mis ei jõudnud ligi 3600 inimeseni. Ansipi sõnul tuleb siinkohal aru saada, et selle toetuse eesmärk on puudest tulenevate lisavajaduste osaline katmine.

«Kindlasti ei saa käsitleda neid toetusi kui inimeste põhilist sisstulekallikat. /.../ Väited, et inimesed on pidanud olema külmas ja näljas, ei ole kindlasti tõesed.»

Ansipi sõnul sõltub Maripuu jätkamine puudetoetustega seotud probleemi lahendamisest ning ülejäänud sotsiaalministeeriumi haldusalas olevate või näiteks pensionide väljamaksmisega tekkida võivate mureküsimuste ületamisest.

«Kõik sõltub sellest, kuidas need probleemid lahendatakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles