Eesti kaitseväelased Afganistanis arutasid kohalike vanematega julgeolekuküsimusi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-13 ülem major Kaido Kivistik koos kohaliku politseiülema ja Afganistani Rahvusliku armee kompanii ülemaga.
Estcoy-13 ülem major Kaido Kivistik koos kohaliku politseiülema ja Afganistani Rahvusliku armee kompanii ülemaga. Foto: Kaitseväe peastaap

Helmandi provintsis teenivad Eesti kaitseväelased osalesid möödunud nädala lõpul Luy Mandah külas korraldatud kohalike vanemate esinduskogul, et otsida lahendusi julgeolekuolukorra parandamiseks.

«Oleme siin selleks, et teid toetada ja aidata, mitte selleks, et siia jääda. Meie esimene prioriteet on Afganistani elanike turvalisus ja heaolu ning teine Afganistani kohalike julgeolekujõudude toetamine. Mässuliste vastased operatsioonid on meie jaoks alles kolmandal kohal,» ütles jalaväekompanii Estcoy-13 ülem major Kaido Kivistik, kes esindas esinduskogul rahvusvahelisi julgeolekujõude ISAF, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Kohtumisel osales üle 30 külavanema, Nad-e Ali piirkonna julgeolekuametnik, Afganistani politsei- ja armeeüksuste ning ISAFi esindajad. Kokku kogunes šurale üle 50 osaleja. Kohtumise põhiteemadeks olid mässuliste vastane võitlus piirkonnas, kooli ja kliiniku rajamise vajadus ning majanduse elavdamine Luy Mandah külas.

Kohalikud külavanemad tõid esile Afganistani riigivõimu institutsioonide vähese kohalolu ja mõju piirkonnas, mis suunaks nende igapäevaelu ja tegevust. Afganistani keskvõimu võimuvaakumit regioonis kasutavad nimelt ära mässajad, kes üritavad üle võtta seadusliku valitsuse funktsioone.

Major Kivistik rõhutas, et kõikide positiivsete arengute eelduseks on julgeolek ja stabiilsus, mis omakorda eeldab mässuliste väljatõrjumist regioonist. «Selleks peavad kohalikud külavanemad jõudma üksmeelele, loobuma võitlusest ja mitte soosima mässajate tegevust,» ütles Kivistik, kelle sõnul aitaks viimasele kaasa kui kohalikud loobuksid mooniproduktide müümisest Talibanile ning otsiksid põllukultuuride kasvatamiseks alternatiive.

«Koole ja kliinikuid on võimalik rajada alles siis, kui piirkond on turvaline ja siin ei tegutse mässajaid. Moonikasvatuse jätkamine ilmselgelt sellele eesmärgile kaasa ei aita,» ütles major Kivistik.

Koalitsioonivägede ja vanemate nõupidamise kutsus kokku kohalik politseiülem. Kohalike hinnangul oli see üle nelja aasta esinduslikum šura.

Analoogseid kohtumisi nelja osapoole vahel on plaanis pidada regulaarselt, et tagada piisav suhtlus kõigi osapoolte vahel ning saada vahetut tagasisidet olukorra kohta piirkonnas.

Estcoy-13 tagab Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis kohalike elanike julgeolekut, mehitades patrullbaasi Wahid ja nelja kontrollpunkti, mille ümbruses patrullitakse regulaarselt turvalisuse tõstmiseks regioonis. Eesti osaleb Afganistanis ISAFi NATO juhitud operatsioonis alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles