Tehnikaülikool kaebas haridusministeeriumi õppekava pärast kohtusse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnikaülikooli peahoone juures asuv Igavese Tudengi Juuliuse kuju.
Tehnikaülikooli peahoone juures asuv Igavese Tudengi Juuliuse kuju. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Tehnikaülikool pöördus kohtu poole, et tühistada haridusministri käskkiri, millega jäeti ülikooli Tallinna kolledži äriõiguse õppekava ilma akrediteeringuta.

Tehnikaülikool taotleb Tartu halduskohtult haridusministri käskkirja tühistamist, millega mitteakrediteerimine anti, ütles Tallinna Tehnikaülikooli pressiesindaja Krõõt Nõges Postimees.ee'le.

Tallinna Tehnikaülikooli Tallinna kolledži direktori Udo Meriste sõnul sai äriõiguse õppekava mullu 5. mail rahvusvahelistelt ekspertidelt tingimisi akrediteeringu 2011. aastani, kuid Eesti komisjon otsustas veidi hiljem selle õppekava akrediteeringuta jätta. Äriõigust õpib ligi 180 tudengit.

Tegemist olevat erakordse juhtumiga, sest varem pole koolidirektori teada ükski välisekspertidelt heakskiidu saanud õppekava akrediteeringuta jäänud.

Etteheited õppekavale ja -meetoditele

Haridusministeeriumi välishindamisosakonna peaeksperdi Tiina Laidvee sõnul on ministri vastavas käskkirjas toodud välja viis erinevat põhjust, mis puudutavad õppekava ülesehitust ja meetodeid.

Näiteks ei ole õppetöö meetodid piisavalt kaasaegsed, õppekavas on liiga palju väiksemahulisi aineid, mille tõttu kannatab õppekava terviklikkus. Õppetöö tasemele Laidvee sõnul etteheiteid ei olnud.

«Kuna see käskkiri jõustub alles 2011. aastal, siis need, kes seal õpivad, võivad selle lõpetada ja saada koolidiplomi. Samas ma ei usu, et seda võimalust kasutatakse,» selgitas peaekspert.

Kool peab leidma tudengitele uue koha

Tema sõnul on koolil nüüd kohustus viia tudengid üle analoogsetele õppekavadele kas kooli sees või mõnes teises õppeasutuses. Ta lisas, et tema teada on kool selle nimel ka tööle asunud.

Akrediteeringuta jäänud õppekaval õppivad üliõpilased võivad kolledži direktori sõnul minna üle tehnikaülikooli õigusteaduskonda ning saavad rakenduskõrghariduse asemel bakalaureuse kraadi.

Milliseid lisakohustusi ja -nõudeid see tudengitele kaasa toob, ei tahtnud Meriste täna veel öelda, sest vastava otsuse langetab ülikooli nõukogu 20. jaanuaril.

Eriala suletakse

Sügisel aga äriõiguse õppekavale uusi tudengeid vastu ei võeta. «Tuleb rahvusvahelise majanduse ja ärikorralduse eriala spetsialiseerumine äriõigusele, mitte äriõiguse eriala eraldi,» sõnas Meriste.

Haridusministeeriumi kinnitusel on ülejäänud kolm TTÜ Tallinna kolledži õppekava akrediteeritud. Paar aastat tagasi aga jäi sama kooli üks õppekavadest samuti ilma riigipoolse kinnituseta ning see suleti.

«Selliseid negatiivseid otsuseid on viimasel ajal väga vähe olnud ja ka tingimuslikke akrediteeringuid on olnud vähe,» sõnas ministeeriumi peaekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles