USA hakkab piraate ohjeldama

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tahab Somaalia piraatide elu kibedaks teha.
USA tahab Somaalia piraatide elu kibedaks teha. Foto: AP / Scanpix

USA teatas valmisolekust osaleda rahvusvaheliste sõjajõudude koosseisus Somaalia piraatidevastases võitluses.


USA mereväe teatel alustavad nad jaanuari lõpus ulatuslikku mereväeoperatsiooni, mille eesmärk on Somaalia ranniku lähedal võimutsevate piraatide tegevuse ohjeldamine, vahendas BBC News.

Missioonis osaleb rohkem kui 20 riiki ja seda juhib Ühendriikide admiral.

Detsembris kiitis ÜRO julgeolekunõukogu ühehäälselt heaks USA koostatud resolutsiooni, mis annab rahvusvahelsitele jõududele seadusliku aluse asuda piraatide vastu võitlusse ka Somaalia maismaal ja õhuruumis. Siiski polnud tänaseni selge, kas Ühendriigid operatsioonidest aktiivselt osa võtavad.

Möödunud kuul alustas Euroopa Liit oma esimest mereväeoperatsiooni, mille eesmärk on julgeoleku tagamine ning regiooni läbivate kauba- ja reisilaevade saatmine. Operatsioon vältab vähemalt aasta.

Varem patrullisid Somaalia ohtlikes vetes NATO sõjalaevad, mille seas oli ka Ühendriikide aluseid. Atalanta operatsiooniks ristitud missioon lõppes detsembri keskpaigas, mil see asendati ulatuslikuma euroliidu missiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles