UNESCO peakorteri ette kerkis esimest korda Palestiina lipp

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina lipp täna Pariisis mõned hetked pärast heiskamist UNESCO lipu kõrval lehvimas.
Palestiina lipp täna Pariisis mõned hetked pärast heiskamist UNESCO lipu kõrval lehvimas. Foto: SCANPIX

Palestiina lipp kerkis täna diplomaatilise võiduna esimest korda UNESCO Pariisi peakorteri ette, vahendab AFP.

Tseremooniale saabunud Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi sõnul oli ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni UNESCO tunnustus tema riigile esimene, lisaks avaldas Abbas lootust, et seda eeskuju järgivad ka teised ühendused.

«On liigutav näha meie lippu täna ÜRO organisatsiooni ette tõusmas. Ma loodan, et see on heaks endeks Palestiina liikmeksvõtule teistesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse,» sõnas Abbas täna Pariisis.

UNESCO liikmestaatus pole avaldanud mingit mõju Palestiina taotlusele ÜRO täisliikmeks saamiseks. Palestiinlastel on ÜRO julgeolekunõukogus vaja koguda üheksa häält 15st, kuid USA on juba teatanud oma kindlast veto-otsusest.

Abbasi sõnul jätkavad nad ÜRO täisliikmeks pürgimist ja ka teiste rahvusvaheliste organisatsioonide liikmestaatuse taotlemist.

«Me peame praegu osapooltega läbirääkimisi,» sõnas ta pressikonverentsil vastusena küsimusele julgeolekunõukogu kohta.

«Me ei ole veel hääletamist palunud, kuid see võib iga hetk juhtuda. Kui meil ei õnnestu enamust saavutada, siis kordame oma palvet uuesti ja uuesti,» sõnas Abbas.

UNESCO üldassamblee võttis selle aasta oktoobris 107 poolthääle ja 14 vastuhäälega Palestiina vastu oma 195. liikmeks.

Tulemus ärritas nii Iisraeli kui ka USAd, viimane külmutas UNESCO rahastamise. Seetõttu jääb organisatsiooni eelarvest sellel aastal puudu 49 miljonit eurot ja veel 198 miljonit eurot perioodil 2012-2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles