Liksutov esitas avalduse kodakondsusest loobumiseks

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksim Liksutov.
Maksim Liksutov. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Pärast Eesti ajakirjanduses eelmisel nädalal ilmunud artikleid Moskva transpordiameti juhiks tõusnud Eesti päritolu suurettevõtja Maksim Liksutovi topeltkodakondsusest, esitas mees avalduse Eesti kodakondsusest loobumiseks.

Politsei- ja piirivalveameti kodakondsus ja migratsiooniosakonnas pikalt veninud Liksutovi (35) kodakondsusest ilmajätmise menetlus saab lõpuks kiire lõpu. Rohkem kui aasta aega kestnud pöördumised Liksutovi poole olid jäänud vastuseta, sest teoreetiliselt oli ärimehel võimalik nii Eesti pass säilitada kuni 2015. aastani.

Ent kui Postimehes ja Eesti Päevalehes ilmusid nädal tagasi artiklid Venemaa kodakondsust omava mehe topeltkodakondsusest, oli see Venemaa ametivõimude jaoks tõestus julgeolekuriskist. Sealsed seadused ei luba riiklikult olulistel ametikohtadel töötada välisriikide kodanikel. Liksutovist sai eelmisel nädalal Moskva transpordiameti juht.

Nii oli igati loogiline, et juba järgmisel päeval pärast Eesti meedia teemapüstitust, esitas Liksutov Eesti võimudele oma käega kirjutatud avalduse kodakondsusest vabatahtlikuks loobumiseks.

Kodakondsustalituse juhataja Koidu Mesilase sõnul tegelevad nende ametnikud praegu Liksutovi kodakondsuste ilmajätmise menetluses kohustuslike formaalsuste kontrollimisega. Näiteks peab olema veendunud, et kodakondsusest loobuda soovijal pole riigi ees kohustusi maksevõlgnevuste näol.

Sel põhjusel on siiani endiselt Eesti kodanik edasi ärimees Ernesto Preatoni, kes sai valitsuselt eriteenete eest kodakondsuse 1999. aastal, kuid kolm aastat hiljem soovis sellest loobuda. Et Preatonil on Eesti ees 51,2 miljoni kroonine maksuvõlg, millest füüsilise isiku tulumaks oli 27,4 miljonit krooni, keeldus valitsus Preatonit kodakondsusest vabastamast.

Ka Liksutovi puhul peab temalt kodakondsuse lõpuks ära võtma vabaraiigi valitsus. Loksal sündinud Liksutov sai Eesti valitsuselt samuti eriteenete eest kodakondsuse 2005. aastal. Ta oli seotud Muugale söeterminaali rajamisega ja toetas suurte summadega reformierakonda ja ResPublicat.

Aastaid tagasi kolis Liksutov püsivalt Venemaale, asus seal äri ajama ja võttis Venemaa kodakondsuse. Ajakirja Forbes asetas Liksutovi sel aastal Venemaa rikaste tabelis 189. kohale ja tema varanduse suuruseks hinnati 500 miljonit dollarit. Liksutovi tuntuim ettevõtmine Venemaal on Šeremetjevo lennujaama ja Moskva kesklinna ühendava rongiliini avamine.

Tänavu kevadest töötas Liksutov Moskva linnapea nõunikuna transpordi küsimuses. Eelmisel nädalal sai temast Moskva transpordiameti juht, misjärel teatas mees, et loobub kogu oma äritegevusest teiste aktsionäride kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles