Kapo puudulik uurimistöö tingis Murru vanglajuhtide õigeksmõistmise

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla eksjuhtide süüasi lõppes riigikohtus Gunnar Bergvaldi (paremal taga) ja Raivo Põdra (ees) õigeksmõistva otsusega.
Murru vangla eksjuhtide süüasi lõppes riigikohtus Gunnar Bergvaldi (paremal taga) ja Raivo Põdra (ees) õigeksmõistva otsusega. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikohus mõistis eile Murru vangla eksjuhid Gunnar Bergvaldi ja Raivo Põdra neile süüks pandud kuritegudes õigeks, sest kaitsepolitsei uurimine selles küsimuses osutus puudulikuks.

Riigikohus tühistas Tallinna ringkonnakohtu 5. mai otsuse mõista Murru vangla endine asejuht Gunnar Bergvald (36) süüdi kuriteo varjamises ning määrata talle rahaline karistus 5654 eurot. Lisaks pääses Bergvald riigituludesse 417 euro suuruse sundraha maksmises. Harju maakohus oli esimeses kohtuastmes Bergvaldi neis süüdistuses samuti õigeks mõistnud.

Samamoodi mõistis riigikohus eile õigeks juba kahes kohtuastmes süüdi jäänud vangla endise julgeolekujuhi Raivo Põdra (36), kellele oli kuriteo varjamise ja järelevalvenõuete rikkumise eest mõistetud 58 200 kroonine karistus.

Bergvaldi ja Põtra süüdistati selles, et nad jätsid uurimisorganeid teavitamata vanglas ühe kinnipeetava surmaga lõppenud peksmise asjaoludest. Bergvald ja Põder tegid uurijatega küll koostööd, kuid ei teavitanud uurijaid kohe pärast peksmist neile võetud telefonikõnest, kus üks kinnipeetav rääkis, kes surma põhjustanud peksmise taga täpselt olid.

Riigikohtu hinnangul pole Põdrale ja Bergvaldile esitatud süüdistuse tekstis toodud välja faktilisi asjaolusid, mis kohustanuks neid kriminaalasja menetlejat telefonikõnest ja selle sisust teavitama.

Riigikohtu teatel saavad isiku karistusõigusliku vastutuse eelduseks olla vaid süüdistuses kirjeldatud faktilised asjaolud, mis määravad ära piiri, millest kohus asja arutamisel väljuda ei saa. «Olukorras, kus süüdistus on koostatud puudulikult, ei ole kohtul võimalik süüdistuses nimetamata vastutuse eeldusi isikule omistada,» teatas riigikohtu kolleegium.

Riigikohtu seisukoht on, et Põdrale ja Bergvaldile esitatud süüdistusest ei nähtu, nagu oleks kumbki süüdistatav seoses selle kuriteo menetlemisega üle kuulatud tunnistajana ning neile esitatud mõni selline küsimus, millele vastamine eeldanuks telefonikõne ja selle sisu kohta ütluste andmist.

Seetõttu ei olegi süüdistuses kirjeldatud tegu kvalifitseeritav Bergvaldi ja Põdra puhul karistusseadustiku rikkumisena. Bergvaldi ja Põdra kriminaalasja uurimist juhtis kaitsepolitsei.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles