Afganistanis teenivad sõdurid said kingiks kindaid ja sokke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutütarde ja naiskodukaitse valmistatud kindad, sokid ja jõulukaardid Afganistanis teenivatele kaitseväelasele.
Kodutütarde ja naiskodukaitse valmistatud kindad, sokid ja jõulukaardid Afganistanis teenivatele kaitseväelasele. Foto: Mihkel Maripuu

Täna andsid Kaitseliidu peastaabis naiskodukaitsjad üle 197 omakootud sõrmiku- ja sokipaari, mis on jõulukingituseks Afganistanis teenivatele Eesti kaitseväelastele, Kodutütred aga valmistasid Eesti sõduritele jõulukaarte.

Kindaprojekti olid kaasatud 109 naist üle Eesti, kellest mitmed tunnistasid, et haarasid vardad kätte üle pika aja esimest korda peale kooli lõpetamist, teatas Kaitseliidu pressiesindaja.

Kudumisõpikud ja sõrmede kudumise nipid käisid käest kätte, jagati soovitusi, kust oma kodukandi mustreid leida jne. Kinnaste värvivalikul lähtuti Afganistani kõrbetoonidest, mustrivalikul oli aga püüdluseks kasutada just oma kodukandi kindamustreid, millest nii mõnedki omavad kurja peletavat salaväge.

Iga kuduja kirjutas kinda- või sokipaarile sisse ka head soovid.

«Võtsime eesmärgiks kududa kindad oma kodukandi mustrites, kuna Naiskodukaitse üks väärtustest on pärimuse hoidmine,» sõnas Naiskodukaitse esinaise kohusetäitja Kersti Podmoenski. «Sel viisil said meie liikmed tutvuda oma kodukandi rahvapärandiga ning meelde tuletada esiemade kindakudumise oskusi.»

Podmoenski rääkis, et idee tuli Kaitseväe Logistikakeskuselt.

«Logistikakeskus ütles meile ette, kui suur seal praegu kontingent on ja sellest lähtuvalt panime paika miinimumkoguse ning panime veidi juurdegi,» ütles Podmoensk. «Kui me küsisime, mida nad soojade sokkidega teevad, siis selgus, et kõrbes on tegelikult väga külm, eriti talveperioodil ja öösel.»

Kuigi eelmise aasta tagasiside põhjal olevat sõdurid kingitud käsitööd seal kandnud, siis Podmoenski hinnangul need igapäevast kasutamist seal siiski ei leia, sest sõduritel on ikkagi oma erivarustus.

Kindad-sokid ja jõulukaardid võttis vastu Kaitseväe Logistikakeskuse Tervisekeskuse sotsiaalse ja psühholoogilise toetuse jaoskonna esindajad, kelle kaudu kingitused jõuludeks Afganistani jõuavad. Podmoensk rääkis, et selline kinkide jagamine toimus teist aastat ja ilmselt jätkub ka järgmisel aastal, sest tagasiside on olnud väga positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles