Riik on lubanud 12 000 pensionärile pensioni koju tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taotlejad Tallinna pensioniametis.
Taotlejad Tallinna pensioniametis. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalkindlustusamet on otsustanud pensioni tasuta koju kätte viia enam kui 12 000 pensionärile, 90 000 pensionäri on taotlenud pensioni kandmist oma pangaarvele.


Taotlusi vaatavad läbi kohalikud pensioniametid, kes otsustavad, kellele pension tasuta koju kätte tuuakse. Tasuta kojukanne tagatakse kindlalt vaid sügava puudega inimestele, hõreda asustusega paigas elavate vanaduspensioni saajate puhul kaalub pensioniamet inimese avaldust ja langetab selle põhjal otsuse.



«Ma olen soovitanud, et mida rohkem taotlusesse enda olukorrast kirjutate, seda õiglasema otsuse saab kohalik pensioniamet teha,» selgitas sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts. Tema kinnitusel ei kujuta 12 000 mingit etteantud piirarvu, vaid pension tuuakse koju kõigile, kel selleks õigus ja vajadus.



Sotsiaalkindlustusameti 145 000 pensionärile saadetud kirjast pool tuhat adressaadini ei jõudnud. «Ka nooremad inimesed võiks pensionäre tähele panna, kas või oma trepikojas elava pensionäriga juttu teha, et kas ta on sotsiaalkindlustusametist kirja saanud ja teab ikka, et peab teatama viisi, kuidas soovib pensioni kätte saada,» märkis Tonts.



Hirm, et paljud pensionärid, kel pensioni koju saamiseks alust ei ole, ei pruugi pangakaar­di kasutamisega hakkama saada, pole tema sõnul kinnitust leidnud.



«Ega neid väga palju ole, kes ei tahaks panga kaudu asju ajada,» tõdes Tonts. «Peaaegu kõik iseseisvuse ajal pensionile läinud inimesed on ka seni pensioni pangaarvele saanud.»



Pensionärid said jaanuaris viimast korda oma pensioni kätte postkontorist. Nüüd peavad nad sotsiaalkindlustusametit teavitama, kas edaspidi soovivad pensioni saada oma või teise inimese pangaarvele, samuti on võimalik taotleda pensioni kojutoomist oma või riigi kulul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles