Idavirulane pääseb pronksöö rahutuste korraldamise süüdistusest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast pronksööd.
Pärast pronksööd. Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Ida-Virumaal Jõhvis väidetavalt pronksöö ajal rahutusi korraldanud Vladimir Gerassimov pääseb mässu korraldamise süüdistusest, sest selle kohta pole piisavalt tõendeid.


«Tõendid ei toetanud seda süüdistust ja prokuröri sõnul tuleks ta selles paragrahvis õigeks mõista,» ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk Postimees.ee'le.

Kuigi Gerassimov pääses rahutuste korraldamise süüdistusest, nõuab Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitsen tema karistamist keelatud avaliku koosoleku kokkukutsumises, vägivallas võimuesindajate suhtes.

Samuti süüdistatakse meest kohtuotsuse mittetäitmises, sest hoolimata sellest, et mehel oli kohtu otsusega juhtimisõigus peatatud, tabati ta taas autoroolist.

Kümme kuud vangistust

Prokurör nõuab mehele karistuseks kümne kuu pikkust vangistust, millest kohesele täitmisele kuuluks kolm kuud ja 20 päeva. Ülejäänud karistuse kandmiseks määratakse aga kaheaastane tingimisi katseaeg.

Mehe kaitsja Aleksandr Kustov nõudis tänasel kohtuistungil omalt poolt Gerassimovi kõigis süüdistustes, va kohtuotsuse mittetäitmine, õigeks mõistmist. Kohus langetab oma otsuse järgmisel kolmapäeval.

Süüdistuse järgi algas Gerassimovi seadusevastane tegevus juba 2007. aasta 27. aprilli pärastlõunal, mil Jõhvi keskväljakule kogunes alla saja inimese, väljendamaks oma pahameelt valitsuse tegevuse vastu.

Süüdistuse kohaselt tegi Gerassimov samal õhtul üleskutseid vägivalla kasutamisele, rahvusliku vihkamise õhutamisele ja politseitöötajatele mitteallumisele. Samuti kutsus ta inimesi üles rüüstama ja purustama Jõhvis, mille tagajärjel lõhuti mitme Jõhvis tegutseva asutuse klaasid.

Samuti ei allunud Gerassimov ta tol õhtul politseinike korraldustele ning kutsus inimesi üles takistama tema kinnipidamist.

Sel esmaspäeval mõistis Harju maakohus õigeks 2007. aasta aprillirahutuste korraldamises süüdistatavad Dmitri Linteri, Maksim Reva, Dimitri Klenski ja Mark Sirõki.

Kohus leidis, et Linteri, Reva, Klenski ja Sirõki süü paljusid inimesi hõlmava korratuse organiseerimises ei leidnud piisavat tõendamist.

Samuti tühistas kohus meeste suhtes kehtinud elukohast lahkumise tõkendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles