TV3: Eesti Vähemusrahvuste Koda ähvardab Ilvese vastu kohtusse minna

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Vähemusrahvuste Koda on valmis pöörduma kohtusse, kui President Toomas Hendrik Ilves ei vabanda Šveitsi ajakirjanikele antud intervjuu pärast, milles sisaldus solvanguid vene keele aadressil.

Intervjuus viitas Ilves vene keelele kui okupantide keelele ja venelastele saksakeelse sõnaga «herrenvolk» ehk härrasrahvas, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Eesti Vähemusrahvuste Esindajate Koja juht Leivi Šer ütles, et president peab mõtlema, mida ta räägib. «Rohkem kui vene rahvas ei ole Nõukogude Liidu territooriumil stalinismi ja kommunistliku režiimi tõttu kannatanud ükski rahvas,» ütles Šer. Samuti heitis ta presidendile ette faktidega eksimist – Ilves rääkis sadadest tuhandetest Siberisse saadetutest, kuigi tegelikult oli neid tunduvalt vähem.

Presidendi kantselei teatas uudistesaatele, et president ei viidanud praegu Eestis elavatele venelastele. «Intervjuus Šveitsi ajalehele Der Bund selgitas president Ilves teiste teemade seas ka vene keele tähendusest okupatsioonivõimude poliitikas Eestis, tegi seda minevikuvormis ega rääkinud mõnede Eestis elavate vähemusrahvaste emakeelest,» ütles presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Šer kinnitas, et kui Ilves oma väljaütlemiste pärast ei vabanda, on Vähemusrahvuste Koda valmis asja kohtusse viima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles