Eesti panustab katastroofides kannatanute kiireks aitamiseks ÜRO hädaabi keskfondi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet osales New Yorgis toimunud ÜRO hädaabi keskfondi (CERF) panustamiskonverentsil.
Välisminister Urmas Paet osales New Yorgis toimunud ÜRO hädaabi keskfondi (CERF) panustamiskonverentsil. Foto: Välisministeerium

Eile New Yorgis ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni osavõtul toimunud ÜRO hädaabi keskfondi (Central Emergency Response Fund, CERF) panustamiskonverentsil ütles välisminister Urmas Paet, et üha laiaulatuslikemate looduskatastroofide ja humanitaarkriiside lahendamiseks on vajalik maksimaalselt koordineeritud koostöö.

«ÜRO hädaabi keskfondil on õigeaegse humanitaarabi võimaldamisel väga oluline roll,» ütles ta. «Eesti on olnud CERFi üks esimesi toetajaid ning iga-aastaselt toetanud organisatsiooni alates selle loomisest 2006. aastal. Ka järgmisel, 2012. aastal toetame fondi 75 000 euroga,» märkis Paet panustamiskonverentsil.

Välisministri sõnul on ÜRO hädaabi keskfond katastroofide puhul esimene kiire reageerija ja abiandja. Samas sõltub ta rahaliste vahendite osas täielikult vabatahtlikest annetustest. «Seega on pidev annetuste laekumine fondi edasiseks tööks ja ÜRO humanitaarabi võimekuste toetamiseks hädavajalik,» ütles ta. «Sel moel saame tegelikult abistada hädasolijaid kriisikolletes ja parandada inimeste elujärge seal, kus abi kõige enam vajatakse,» lisas ta. Paeti sõnul on Eesti oma panust CERFile aasta-aastalt suurendanud.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles panustamiskonverentsil, et CERF on ÜRO edulugu. «CERFile antud raha läheb garanteeritult neile, kes seda enim vajavad. CERFi toetused on sadadele tuhandetele inimestele maailmas otseselt elu ja surma küsimus,» ütles ÜRO peasekretär.

Märtsis 2006 tegevust alustanud ÜRO hädaabi keskfondi eesmärk on võimaldada ÜRO humanitaarabiorganisatsioonidel kiiresti ja õigeaegselt osutada ellujäämiseks vajalikku abi inimestele, kes on kannatanud konfliktsituatsioonides ja looduskatastroofides. ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo poolt hallatavast kriisifondist saavad humanitaarkriisides tegutsevad ÜRO allorganisatsioonid, programmid ja agentuurid kriisi tekkimisel vahendeid koheseks tegutsemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles