Läti politsei uurib väidetavat riigipöördekatset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läti julgeolekupolitsei on algatanud kriminaalmenetluse seoses 13. jaanuarile kavandatud väidetava riigipöördekatsega.

Julgeolekupolitsei ülema abi Kristine Apse-Krumina ütles reedel BNS-le, et sel õhtul kogunevad enam kui 20 ühiskondlikku liikumist ja organisatsiooni Riiga meeleavaldusele, kus nõutakse parlamendi laialisaatmist.

Apse-Krumina sõnul avaldati mõne aja eest võrguküljel www.nostarsaeimu.times.lv üleskutse seadusliku riigivõimu kukutamisele.

Rahvast kutsuti kogunema 13. jaanuari õhtul Riiga Toomväljakule ja valitsust väevõimuga kukutama. Inimestel soovitati relvastuda süütepudelite, kivide, sõnnikuharkide ja traktoritega. Juurde oli lisatud ka Molotovi kokteili valmistamise õpetus.

«Loomaaia president (vihje sellele, et praeguse presidendi Valdis Zatlersi kandidatuuris leppisid poliitikud kokku Riia loomaaias) on oma seisukoha juba avaldanud, tema keeldub seimi laiali saatmast. Ajaloost teame üksnes Karlis Ulmanist, kes julges teha seda, mida peaks tegema praegune president, - riigipööret,» seisis üleskutses.

«Kui kaua võib karistamatult ehitada lasteaedade asemele raamatukogusid? Kas läti kütid valasid oma verd selleks, et praegune varaste ja korruptantide jõuk saaks takistamatult varastada ja sahkerdada? Sellele tuleb lõpp teha,» kuulutasid üleskutse autorid, kelle hinnangul peaks Läti järgima arenenud riikide eeskuju, kus üldstreigid, massirahutused ja autode põletamised toimuvad regulaarselt, teatas läti keelne Delfi.

«Valitsev klikk arenenud riikides mõistab, et inimeste huvisid tuleb arvesse võtta,» seisis provokatiivses avalduses, mille autorite kohaselt on ainus võimalus saavutada sarnast sotsiaalset taset riigipöörde abil. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles