Toll pidas Pärnus kinni üle kilo ecstasyt

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid sülearvutis.
Sigaretid sülearvutis. Foto: Maksu- ja tolliamet

Tollitöötajad pidasid novembris kinni 597 634 sigaretti ja 23 133 liitrit kütust. Lisaks konfiskeeriti üle kilo ecstasyt, üks kiirgusallikas, Versace kaubamärgiga karahvin ja kaks kasti Madonna nime kandvaid sööginõusid.

Novembris viisid maksu- ja tolliameti tollikontrolli üksused Eesti piiridel läbi 1061 kontrolli, millest 391 olid tulemuslikud.

Näiteks pidasid 8. novembril Lääne maksu-tollikeskuse töötajad Pärnus Ehitajate teel kinni sõiduauto BMW. Kahtlust äratanud sõiduki suunati täiendavale uurimisele. Konvoeerimisel proovis aga autos olnud mees vabaneda esiistme all olnud pakist.

Kinni teibitud pakendist leiti 1387 grammi ecstasy testile reageerinud tablette. Samuti avastati auto istme alt plekist kommikarp, milles 49 grammi valget pulbrit. Kiirtest reageeris opiaadile/amfetamiinile.

Maanteedel oli kokku 1799 kontrolli, mille ajal avastati 36 rikkumist. Kontrolliti 85 kütusekäitlejat, sh tanklaid. Dokumentidega seotud rikkumisi ja mittevastavat kütust avastati 5 juhul.

1. novembril käivitas Venemaalt saabunud Pihkva-Tallinna reisibuss üle piiri sõites kiirgusalarmi. Kontrollimisel leiti ühe naiskodaniku isiklike asjade seast ka kiirguse allikas – vana lennuki kõrgusemõõtja, mis näitas radiatsiooni tasemeks 22,0 mikroSv/h. Kõrgusemõõtja konfiskeeriti ja anti üle päästeameti keemiatalitusele.

Ka novembris olid kasutatud autoakud kuum kaup. Erinevatel päevadel ja erinevates kogustes püüti neid vägisi Eestisse tuua. Tallinna Vanasadamas proovis lätlasest meesterahvas 9. novembril kaubikuga üle piiri tuua 32 akut. Pabereid tal ei olnud ja akud võeti hoiule. Akudega tegeleb edasi MTA uurimisosakond.

Erinevaid tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 66 korral, rikkumisi leiti 16 juhul. Novembris peeti kinni 597 634 sigaretti ja 23 133 liitrit kütust. Alkoholi peeti kinni absoluutarvestuses 42,8 liitrit.

Narvas tuli Venemaalt Eestisse mööda jalakäijate liiklusriba mees, kes deklareeris kaasas olevana 40 sigaretti. Mehe ja tema pagasi läbivaatusel selgus, et veel oli ta kaasa võtnud 274 Vene maksumärkidega sigaretti, mille oli peitnud sülearvuti sisse.

13. novembril Koidula tollipunktis peatatud Volvo auto ja haagise kontrolli ajal leidsid tollitöötajad veoki salongi kerekonstruktsioonidesse, mootori õhupuhastaja õhuvõtu torusse ja tagavararattasse peidetult 34 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

Koidula tollipunktis avastasid tollitöötajad 17. novembril Venemaalt saabunud veoautos 15 760 sigaretti. Peidetud olid need kaubaruumi tugedesse ja haagise põhja alla tööriistakasti.

19. novembril avastasid Narva tollitöötajad 47 360 deklareerimata sigaretti sõiduautost Peugeot 607. Röntgenseade näitas, et autosse oli tehtud topeltsein tagumise istme seljatoe taha. Seal paikneski spetsiaalselt salakaubaveoks ehitatud peidik.

Keeldude ja piirangutega seotud juhtumeid oli 299. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati 10 330 ühikut.

20. novembril saabus Narva tollipunkti sõiduauto, mille juht ei soovinud tollile midagi deklareerida. Täpsemal läbivaatusel leiti aga autost 3 kohvrit 12-le inimesele mõeldud söögiriistade komplektiga, lisaks veel 2 kasti Madonna portselani sööginõude komplektiga, iga komplekt mõeldud 6 inimesele, samuti muid nõusid, klaase ja karahvin Versace kaubamärgiga.

Mehe sõnul ostnud ta need nõud Venemaalt oma tuttavatele, kuid tal puudusid ostu tõendavad dokumendid. Tollil oli kahtlus, et tegu on intellektuaalset omandit rikkuva kaubaga, seepärast peeti kaup kinni ja suunati eksperthinnangu saamiseks ning hinna määramiseks. Mehelt endalt leiti aga ka üsna suures summas (üle 6127 euro) sularaha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles