Maruste: DASAd ei tohi ettevõtetelt annetusi saada

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste
Rait Maruste Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Reformierakondlase ja riigikogu põhiseaduskomisjoni juhi Rait Maruste kinnitusel ei tohi erakondade demokraatia edendamise sihtasutused (DASA) vastu võtta annetusi firmadelt ja ettevõtetelt.

«Kui õigesti mäletan, siis firmadelt ja ettevõtetelt ei tohi annetusi vastu võtta, peaks nii kirjas olema,» sõnas Stockholmis viibiv Maruste.

Maruste kinnitusel kehtivad muus osas täpselt samad reeglid nagu erakondade rahastamise puhul ja sihtasutuste tegevust hakkaks kontrollima riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjon.

Parlamendierakonnad muudavad erakondade seadust nii, et edaspidi saaksid riigikogus esindatud parteidega seotud sihtasutused riigieelarvest kindla ja garanteeritud summa.

Erakondade sihtasutustele demokraatia edendamiseks ette nähtud 900 000 eurot kirjutati riigieelarvesse viimasel minutil ehk vahetult enne selle vastuvõtmist. Selle raha jagamise üle peaks hakkama otsustama välisminister.

Riigikogu rahanduskomisjoni sotsist aseesimehe Rannar Vassiljevi sõnul oli erakondade sihtasutustele selles muudatusettepanekute paketis, mis lisati eelnõule enne kolmandat lugemist.

Riigieelarve võeti vastu 7. detsembril, Postimehe andmetel lisati muudatused sinna aga päev varem.

DASA arengu ja hinnangutega saad tutvuda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles