Ratas: Keskerakond on muutunud sisemiselt julgemaks ja avatumaks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Erakonna juhi valimistel Edgar Savisaarele alla jäänud Jüri Ratas tõdeb, et Keskerakond on pärast kongressi muutunud sisemiselt julgemaks ja avatumaks, kuid tagasilöögina võib ta kevadel ilma jääda riigikogu asespiikri kohast.
 

Teie kongressist on möödas neli kuud. Mis on erakonnas muutunud?

Muutunud on see, et inimesed on läinud erakonna sees julgemaks, rohkem on hakatud ütlema välja oma arvamust. Ja arvamus pole see, et lahkun erakonnast, vaid öeldakse, et mulle meeldib meie erakonna platvorm, enamasti meeldivad erakonna inimesed, aga muutusi tuleb teha juhtimises. Olen erakonnas olnud üle kümne aasta ja pole nii avatud debatti näinud kui pärast meie kongressi. Kartust on vähem. Enam ei tõsteta piltlikult öeldes punaseid ja rohelisi vildikaid, et kuidas on õige hääletada või rääkida.

Kes seda debatti peab? On parteijuht Edgar Savisaar teiega koostööd alustanud?

Oleme Edgar Savisaarega kohtunud üks-kaks korda ja kahjuks ei ole temaga debatti tekkinud. Sõidan aga väga palju mööda Eestit ringi ja tajun, et debatt on tekkinud piirkondades. Üks debati vorme on ka novembris erakonna sees loodud kodanikuühiskonna kogu. (Eile õhtul hääletas Keskerakonna juhatus selle kogu registreerimise üle – toim.) Fraktsiooni aruteludesse olen alati väga positiivselt suhtunud.

Olen kuulnud vastupidist! Et kuna kontroll hakkab riigikogu keskfraktsioonis käest minema, siis tuleb panna sinna vabatahtlikuks nõunikuks muidu linna palgal olev Savisaare soosik Siret Kotka.

Vabatahtlikkus, ühiskonna jaoks töötamine on ju alati kiiduväärt asi. Aga kui räägime sellisest vormist poliitikas ja fraktsioonis, siis... Eks fraktsiooni nõunikud ole ju suuresti fraktsiooni juhtkonna leida ja tööle kutsuda. Ei ole kuulnud sellisest vabatahtliku nõuniku rollist. Aga eks praktikal ole ikka riigikogu fraktsioonide juures käidud.

Kevadel seisavad ees keskfraktsiooni juhatuse ja ka riigikogu juhatuse valimised. Kas usute, et tulevad vastulöögid ja Savisaar ei näe teid enam riigikogu ase­spiikri ameti väärilisena? Teil pole tema usaldust?

Jah, see võib olla tõsi. Aga tõsi võib olla ka see, et ma jätkan. Asespiikri koht ei ole ju kindlustatud Keskerakonnale. Küll on olnud see heaks tavaks, et üks koht kuulub opositsioonile. Kes võiks aga saada meie fraktsioonist selle toetuse? Erakonna regulatsioon näeb ette, et kandidaadi ütleb erakonna juhatus. Ja mulle tundub, et märtsis võib juhatuse ja fraktsiooni arvamus lahku minna.

Fraktsiooni juhib Kadri Simson, kas uueks asespiikriks võidakse esitada truud joont hoidnud Enn Eesmaa?

Ma siiralt usun, et fraktsiooni juht ja asespiiker ei peaks olema ühes isikus.

Ehk tuleb uus asespiiker üldse sotside hulgast? Keskerakonnal on küll neist riigikogus rohkem kohti, aga väljapoole paistavad nemad suuremana – näiteks Vene Erakonna võimalik liitumine sotsidega.

Usun, et see teema on väga hea. Kui mõtlen omaealistele, siis kõik nad on seda meelt, et eesti ja vene keelt kõnelevad inimesed peaksid elama üksmeeles. Selle vastu ei sõdita. Kui sotsid suudavad seda tugevdada, siis on see ainult tervitatav.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson nimetas teie tööd erakonna juhiks kandideerimisel «teismelise mässuks ja piiride kompamiseks». Oli see tõesti vaid seda või saavutasite oma eesmärgi?

Usun küll, et saavutasin. Muidugi oleks võit olnud parim tulemus. Aga ka kaotustest tuleb õppida. Häälte mõttes kaotasin, aga võit on see, et erakond on läinud heas mõttes lahti ja käima! Juletakse oma asjade eest seista. Minu kandideerimine ei olnud kindlasti mäng. Kuni lõpuhetkeni oli õhkõrn võimalus, et võib minna teistmoodi. Seekord ei läinud.

Kas te IRLi elamislubade afääri tõttu umbusaldusi ei kaalu?

Elamislubade skandaal näitas eelkõige seda, et poliitika ja äri ei tohi sel moel käsikäes käia. Skandaal oli löök tervele riigikogule. Oleme koos sotsidega teinud eelnõu, et asja uuriks eraldi komisjon. Kas sellest asja saab – seda näeb aasta alguses.

Kuigi väike leppimine on toimunud, pole välistatud, et IRLi nn kampsunite tiib võib kohalikele valimistele minna eraldi nimekirjadega. On see võimalik ka Keskerakonna puhul?

IRL on liiterakond, Keskerakonnal on olnud üks struktuur. Erakonnana püsimise perspektiiv on meil IRList tugevam. Valimisteni on kaks aastat aega.

Kas see võimalus on pärast kongressi jutuks olnud – et teisitimõtlejad moodustavad oma nimekirja?

Terve ja tugev erakond peab minema valimistele erakonna nimekirjaga. Kui pole tervet ja tugeva erakonda, siis on olukord teine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles