Kahtlustatav kaitsepolitseinik tegi politseikorruptsioonist magistritöö

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee.

Laialt levinud arvamuse kohaselt peaks hirm töötuks jääda sundima ametnikku olema aus – nii kirjutas aasta tagasi politseiajakirjas Radar politseikorruptsioonist kapo juhtivspetsialist Indrek Põder. Mees, kes esmaspäeval ise altkäemaksu võtmise skandaali keskmesse sattus.

Põdra magistritöö «Politseikorruptsioon ning selle vastase võitluse tõhustamise võimalustest Eestist» tundub sel nädalal ilmsiks tulnud faktide valguses otsekui võllanali.

«Ometi kuuleme aeg-ajalt meediast õiguskaitseasutuste ametnikest, kes on ka üsna väikese rahasumma eest olnud valm is maha müüma nii enda, kolleegide kui ka kogu riigi täitevvõimu maine,» kirjutas aastaid kapos töötades jõustruktuurides leiduva korruptsiooni paljastamisega tegelenud mees.

Nüüd kahtlustatakse teda ennast altkäemaksu võtmises. Selles, et ta võis oma ametipositsiooni ja ametiandmeid ebaseaduslikult ära kasutades mõjutada politsei- ja piirivalveameti töötajaid nende süüteo- ja järelevalvemenetlustes tehtud otsustes.

Lihtsalt seletatuna tähendab see järgmist – kui Põder jättis ametlikus infovahetuses politsei- ja piirivalvega mainimata mõne talle tööga teada saanud fakti või suisa moonutas seda infot, siis ei lubanud see politseil olla oma otsustes objektiivne. Ja selle tegevuse eest võttiski Põder kahtlustuse kohaselt tema nn «siseringi» kuuluvatelt inimestelt raha.

Kui suured need summad olid ja pika aja jooksul neid maksti, jättis uurimist juhtiv riigiprokuratuur eile saladuseks. Ainuüksi info selle kohta, millal kaitsepolitsei oma siseinfo alusel Põdra tegevuse jälgimiseks kriminaalmenetlust alustas, võib Põdraga hämaraid asju ajanud isikutele anda liiga otsesed vihjed sellest, kas neil tuleks ülekuulamise kutset kaposse karta või mitte.

Peale Põdra sai üleöö antikangelaseks tema väga hea sõber Meelis Taniel. Politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli juht, kelle usaldust Põder praeguse uurimisinfo kohaselt ära kasutas. Ametliku kahtlustuse kohaselt võis Taniel rikkuda talle kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustust.

Eilse tööpäeva lõpuks lisandus «jõustruktuuride» skandaalile kolmaski ohver – Indrek Põdra naine ja sisekontrollibüroos Tanieli alluvuses vanemkomissarina töötanud ametnik, kes «eetilistel» põhjustel ametist lahkumise avalduse esitas. Ametlikku kuriteokahtlustust talle esitatud pole.

Küll on aga riigiprokuratuur esitanud Põdrale altkäemaksu andmise kuriteokahtlustuse mitmele eraisikule. Väidetavalt võib nende hulgas olla ka aastaid tagasi kapost erasektorisse lahkunud endine tippametnik. Võimalik kahtlusalune eile Postimehe telefonikõnedele ei vastanud.

Aastatega jõustruktuuride siseste kuritarvituste paljastamise rindel omamoodi tandemi kuulsuse omandanud Indrek Põdra ja tema sõber Meelis Tanieli saatus pooleliolevas kriminaalmenetluses on ilmselt erinev.

Põder, kui kogu kuriteo võtmefiguur, peab arestimajas veedetud kahe öö järel ootama, kas prokurör taotleb täna tema pikemat vahi all hoidmist. Sõbra usalduse kuritarvitamise ohvriks langenud Taniel lasti seevastu kohe pärast esmaseid menetlustoiminguid vabadusse.

Oma 15 aastat kestnud ja siiani plekitu karjääri jooksul jõudis Taniel töötada juhtivatel ametkohtadel endises vanglate ametis ja kohtuekspertiisibüroos. Enne sisekontrollitööle keskendumist oli ta politseiatašee Moskvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles