Opositsionäär sai IRLi Tallinna sisevalimistel enim hääli

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Peeter Langovits

Tallinna IRLi siseopositsiooni liider Andres Herkel sai tänastel piirkonna juhatuse valimistel konkurentsitult kõige rohkem hääli, samas pääses avalikult temaga ühes nimekirjas kandideerinutest 15-liikmelisse juhatusse vaid kolm inimest.

Herkeli 144 hääle järel kogus paremuselt teise häältesaagi äsja erakonnaga liitunud Eerik-Niiles Kross (114). Tarmo Kruusimäe (Herkeli nimekirjast), Andres Luus ja Sven Sester said kõik võrdselt sada häält ning piirkonna esimees Siim Kiisler 93 häält. Kolmas Herkeliga samasse kaheksaliikmelisse nimekirja kuulunud kandidaat, Külliki Kübarsepp, osutus valituks viimasena (52 häält).

Veel kuuluvad IRLi Tallinna piirkonna uude juhatusse Toomas Tõniste, Anneli Entson, Madis Kübar, Olle Koop, Toivo Jürgenson, Kaupo Reede, Avo Üprus ja erakonna esimeheks kandideerimist kaaluv Liisa Pakosta (53 häält).

Kokku väljastati 496 hääletussedelit, valimiskasti tagastati 464 sedelit ning neist kehtetuid oli seitse. Juhatuse valimistel sai iga liige hääletada kuni kolme kandidaadi poolt, kokku oli kandidaate 27.

Piirkonna esimehe valib juhatus oma esimesel koosolekul.

Erakonna volikokku kandideerinud 52 kandidaadist osutus valituks 33. Herkeli nimekirjast pääses sinna kuus: Tarmo Kruusimäe, Lagle Parek, Külliki Kübarsepp, Olavi-Jüri Luik, Kadri Jäätma ja Jüri Saar. Enim hääli kogus siin aga Eerik-Niiles Kross (131), kes edestas Kruusimäed ühe häälega.

Seekord vaid Herkeli nimekiri

Kui IRLis on olnud kombeks, et enne igasugu suuremaid valimisi ringlevad kaks paralleelset nimekirja kandidaatidest, kelle poolt soovitatakse hääletada, siis seekord käis oma nimekirja välja vaid nn kampsunite pool.

Nende kandidaadid piirkonna juhatusse olid lisaks Herkelile, Kruusimäele ja Kübarsepale ka Kadri Jäätma, Aivar Kivisiv, Olavi-Jüri Luik, Urmas Ott ja Jüri Saar. Volikokku kandideerisid nende nimekirjas lisaks mitmele juba mainitule näiteks veel Inna Rose ja Berit Teeäär.

Nad saatsid pühapäeval suurele hulgale erakonna Tallinna piirkonna liikmetele e-kirja, kus kutsusid üles toetama «neid IRLi liikmeid, kes ei lepi erakonna tänase olukorraga. Neid, kes tahavad erakonnas tugevdada osakondi ja programmilist tööd».

«Kui meie ei osale, siis otsustavad meie eest teised. Elamislubade skandaal on paljusid erakonna liikmeid hingepõhjani solvanud. Valime Tallinna piirkonda juhtima need, kes tahavad piirkonna arengut edasi viia,» seisis kirjas.

Kirjaga olid kaasa pandud ka selle seltskonna valimisteesid, kus tehti mitmeid tehnilisi ettepanekuid piirkonna töö parandamiseks, kuid kritiseeriti ka olukorda erakonnas üldisemalt.

«Peame lõpetama suletud süsteemi, mis on erakonna arengu peamine takistus,» seisab teesides.

«Oleme mures, et IRL pole enam mõtleva inimese jaoks. See on õhendanud poliitika tegemise
tõsiseltvõetavust üldisemalt. Parandades IRLi sisedemokraatiat ja asjaajamise kultuuri,
aitame kaasa kogu Eesti poliitilise kultuuri paranemisele,» märkisid teesidele allakirjutanud kandidaadid.

Ajakirjanik Urmet Kook soovitas eilses Postimehes ilmunud arvamusloos poliitikahuvilistel hoida IRLi tänasel üldkogul pilk peal, sest see annab tõenäoliselt aimu, mis hakkab toimuma partei jaanuarikuisel suurkogul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles