Reutersi allikas: Kim Jong-un peab hakkama võimu jagama

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Põhja-Korea uus noor juht Kim Jong-un ei saa kogu võimu endale, vaid peab seda jagama oma onu Jang Song-thaekiga ja sõjaväelastega.

Reuters viitab uudise allikana Hiina ja Põhja-Korea juhtkonnaga sidemeid omavale isikule.

Allika väitel on Põhja-Korea relvajõud vandunud truudust Kim Jong-unile, kelle juhiomaduste kohta puudub igasugune teave. Olukord riigis näib olevat stabiilne.

Sama nimetu allika väitel sai Hiina Põhja-Korea diktaatori surmast teada sel esmaspäeval, kuid varem kui ülejäänud maailm.

Kim suri infarkti tagajärjel 17. detsembril, avalikkust teavitati sellest kaks päeva hiljem.

Reutersi allikas ei soovi oma nime avalikustada. Ta on varem jaganud näiteks teavet Põhja-Korea esimesest tuumakatsetusest aastal 2006 ja seda enne testi toimumist.

Allikas peab võimalikku sõjaväelist riigipööret väga ebatõenäoliseks ja seda just seetõttu, et sõjavägi on juba noorele Kimile vandunud truudust.

65-aastane Jang Song-thaek on lahkunud diktaatori õemees. Aastal 2009 nimetati ta riikliku kaitsekomitee liikmeks.

Sama allikas rääkis Põhja-Korea esmaspäevasest raketikatsetusest, mis oli hoiatuseks Ameerika Ühendriikidele, et näidata riigi suutlikkust ennast kaitsta. Tuumakatsetusi riik lähitulevikus ilmselt läbi ei vii, kui just USA või Lõuna-Korea ei provotseeri, lisas allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles