Austria väljendas nördimust Slovakkia tuumajaamaotsuse üle

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaslovske Bohunice tuumajaam
Jaslovske Bohunice tuumajaam Foto: AFP / Scanpix

Austria väljendas nördimust naaberriigi Slovakkia otsuse üle lülitada gaasinappuse tõttu taas tööle Jaslovske Bohunice tuumajaama reaktor.


Keskkonnaminister Nikolaus Berlakovich tänases avalduses seisab, et Austria ei saa aktsepteerida ebaturvaliseks nimetatud Bohunice reaktori sisselülitamise otsust, vahendas AFP.

Ministri hinnangul tuleb ühiskonnas austada kokkuleppeid. Jaama sulgemine oli võtmeküsimuseks Slovakkia liitumisel Euroopa Liiduga ja seda ei saa niisama ära kustutada.

Nüüd sõltub kõik Euroopa Komisjonist, mis peaks nõudma tegutsemist vastavalt sõlmitud lepetele.

Austria kolme opositsioonierakonna liidrid tõstsid samuti häält Slovakkia otsuse üle ja meenutasid, et Bohunice oli üks kolmest kõige ohtlikumast tuumajaamast Euroopas.

Ka nõuab opositsioon Austria valitsuselt Slovakkia-vastaste legaalsete ja diplomaatiliste abinõude kasutusele võtmist.

Austria on tuumaenergia tugev vastane, kaevates sageli naaberriikide tuumajaamade ja nende võimaliku mõju.

Slovakkia teatas eile otsusest panna taas tööle 31. detsembril 2008 seisma pandud Jaslovske Bohunice tuumajaama reaktor.

Slovakkia on üks paljudest Gazpromi ja Naftogazi tüli tõtu kannatada saanud maadest. Riik sõltub peaaegu täielikult Vene gaasist, ostes sealt sisse 98 protsenti vajalikust maagaasist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles