ETV pühadekavas on palju uusi saateid, kontserte ja filme

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Õnne 13» jõulud
«Õnne 13» jõulud Foto: Ülo Josing / ERR

Eesti Televisiooni jõulukavas on hulk saateid, mis on värskelt valminud just pühadeks, on häid kontserte nii Eestist kui ka mujalt ja toredat vaatamist lastele.

Pühade eel, 23. detsembril kell 21.40 näitab ETV saadet «Õnnelik lõpp». 22. detsember jäi Tallinnale viimaseks päevaks Euroopa kultuuripealinnana. Kuidas «Õnnelik lõpp» saabus, mis saab edasi ja kellele anti üle tiitel olla aastal 2012 selle maailmajao kultuurseim? Vastuseid aitavad otsida Piret Järvis ja Piret Eero.

Vahur Kersna sarja «Tuled akendes» esimene osa jõuab vaatajateni jõululaupäeval kell 16.50. See on lühiintervjuude sari Eestimaa inimestega, kelle hulgas on tundmatuid ja kuulsaid, vaesemaid ja jõukamaid, õnnetumaid ja õnnelikke. Kuid kõikide jaoks on mööduv aasta olnud eriline.

Jõuluõhtu kulgedes näeb kaheksat intervjuud, sarja pikem saade on eetris jõulude teisel pühal algusega kell 21.55.

Jõuluõhtu jumalateenistuse ülekanne on sel aastal Tallinna Püha Vaimu kogudusest, kus jutlustab EELK peapiiskop Andres Põder. Algus kell 17.

Kell 18.10 on eetris saade «Juuksuribuss». Mida arvavad elust Viljandimaa väikeste külade elanikud jõulude eel aastal 2011? Harva tihkavad ju tagasihoidlikud ja kinnisevõitu maainimesed end avada, rääkida võõrastele oma elust ja tegemistest.

Rõõmsameelne juuksur Janne, kes oma neljarattalise juuksurisalongiga mööda väikeseid külasid vurab, ongi siinsete maainimeste tänuväärne kuulaja ja kaasaelaja. Saate toimetaja on Marit Ummelas.

Saade «Jõuluks koju!» tuleb kaheosalisena. Jõululaupäeval algusega kell 18.40 on ETV külas Eesti tuntuimal metsosopranil Annely Peebol, kes on oma sõnul «ausalt eestlane», aga ka «ausalt austerlanna».

Tema pere ja koduteater on Viinis, töine elu viib rändama mööda maailma – kuid sünnimaad ei asenda miski. Millist elu elab see erakordne lauljanna Viinis, milline on tema arusaamine kodumaast ning pühadeootusest nii jõuluehtes Austrias kui ka põhjamaises Eestis. Saate autor on Grete Lõbu.

«Jõuluks koju!» teist osa näeb teisel jõulupühal kell 18.45. Viimase viie aastaga moemaailma tippu tõusnud disainer Oskar Metsavaht on 1925. aastal Brasiiliasse rännanud Oskar Metsavahi pojapoeg.

«Ma disainin oma «hõimule», neile, kes on lugenud samu raamatuid, käinud samadel näitustel, näinud samu filme mis minagi.  Minu rõivaste kandja võib samahästi elada  ka Eestimaal,» kirjeldas ta.

Ta tunnistab, et tema loomingus on äratuntavad nii tema Eesti juured kui Brasiilia hing – üks väärtustab minimalismi, teine värvikirevust. Oma suureks missiooniks peab ta aga Eesti tutvustamist maailmas. Just sel põhjusel on ta Eesti aukonsul Rio de Janeiros. Oskar Metsavaht lubab meid oma maailma. Saate autor on Maarja Tali.

Kell 19.25 näitab ETV Andrea Bocelli kontserti «My Christmas». Itaalia tunnustatud tenor nii klassika- kui ka popmuusikalavalt on liitunud Kanada produtsendi David Fosteriga, et pakkuda publikule New Yorgi Kodak Theatre'i lavalt unustamatu jõulukontsert. Lisaks klassikaliste jõululaulude meeleolukale esitusele on oodata ka üllatuskülalisi.

Jõulud oleksid hoopis teistsugused, kui puudu oleks Õnne-rahvas. Õnneks nad on! «Õnne 13»jõulujagu on ETV eetris ikka omal ajal, kell 20.30.

«Laul Maarja külale» kõlab laste toetuseks juba kümnendat korda. ETV näitab kontserti jõululaupäeva õhtul kell 21.30. Näitlejate Märt Avandi, Üllar Saaremäe, Raivo E. Tamme, Ülle Lichtfeldti, Peeter Volkonski, Alo Kurvitsa jpt esituses kõlavad kümne aasta parimad laulud.

Kell 22.40 rõõmustab vaatajaid värske salvestis sarjast «ETV Live», kus esinevad Lenna ja Mihkel Raud. Linnateatri Hobuveskis üles võetud kontserdi teist osa näeb 31. detsembril.

Kõlavad lood Lenna esimeselt albumilt ning lööklaulud Mr. Lawrence'i plaadilt «Swing». Ühtlasi on see esimene kontsert, kus Mihkel Raud on Lenna bändi ametlik liige.

Esimene jõulupüha toob ka sel aastal «Jõulutunneli». Esimene saatetund 25. detsembril algab kell 10. Järgmised saated on eetris kell 15.30, 18.00, 18.45, 20.00 ja 21.25.

ETV traditsiooniline heategevusprogramm toetab seekord ühes vaatajatega meie pimedaid ja vaegnägijaid, keskendudes nende eluolule ning rehabilitatsioonile.

Saate partneriks on Põhja-Eesti Pimedate Ühing, kes pakub oma majas tegevusi mitte ainult Tallinna vaid kogu Eesti vaegnägijatele.

Saatejuhid Margit Kilumets ja Margus Saar käivad heategevuspäeva kuues saates pimedatel külas nii kodus kui ka koolis ning töökohal.

Nad kutsuvad külalisi otsesaatesse ja on palunud esimesel jõulupühal esinema paljusid armastatud lauljaid ning muusikuid, teiste hulgas Ott Leplandi, Ivo Linna, Maria Listra, Kait Tamra, Laura Põldvere, Liis Lemsalu ja Helen Lokuta.

Juba alates 18. detsembrist on avatud telefoninumbrid, millele helistades saab toetada Põhja-Eesti Pimedate Ühingut. Helistades numbril 900 7701 annetate 2 eurot, 900 7702 annetate 5 eurot ja 900 7703 annetate 25 eurot.

Televaatajate annetuskõnesid vahendavad telefonifirmad Elion, EMT, Elisa, Starman ja Tele2 ilma teenustasuta.

Oodatud kogupereseriaal «Nöbinina» on ETV esimese jõulupüha kavas algusega kell 19.30. Nõianeiu Nöbinina koorub munast täiesti tavalises Nõiakülas, kus süüakse konni, sepitsetakse pahandusi ja sirgutakse väärikalt kurjaks nõiaks.

Ainult väike Nöbinina ei ole päris selline nagu kõik teised ning ta igatseb, et temalgi võiks olla sõbrad. Seepärast lahkub ta kodunt pärismaailma ja satub seal seiklustesse, kus selgub, et pahad polegi alati pahad ja head head.

Esimese jõulupüha õhtusse kuulub veel mängufilm «Georg», mis algab kell 21.50. See on tõsielufaktidel põhinev lugu Eesti nimekaima ja armastatuima laulja Georg Otsa saatusest, tema kunstniku- ja eraelust.

Hilisõhtul näitab ETV Amy Winehouse´i kontserti Dingle'i St. Jamesi kirikus 2006. aasta detsembris, kus ta andis ka väga avameelse intervjuu oma muusikast, mõjutajatest, elust ja tulevikust. Algus kell 23.35.

Veel üks kontsert Amy Winehouse´ilt on kavas 29. detsembril kell 23.40 - «Told You I Was Trouble».

26. detsembril kell 21.25 näeb lavastust «Tagamõtsa». Võrumaal Tagamõtsa külas Tagamõtsa talus elab perekond Tagamõts. Aktiivsel perel on alati palju tööd, kuid jõulude ajal püüab pere leida aega omavahel olemiseks.

On saanud traditsiooniks, et teisel jõulupühal tehakse selles peres plaane järgmiseks aastaks. Kuid kas elu läheb ikka plaanide järgi? Kõik Tagamõtsas aetavad jutud on puhtas ja selges võru keeles, kirjutajateks Rahmani Jan ja Contra.

Muusika Ilvese Aapolt ja Rahmani Janilt. Mängivad Tagamõtsa Tarmo, Metsuri Marje, Contra ja teised toredad Võrumaa näitlejad. Lavastust on aidanud teha Võru Instituut Harju Ülle eestvõtmisel. Režissöör Gerda Kordemets.

Teise jõulupüha õhtune kontsert toob taas uue esituse sarjast ETV Live, kus astub üles selle aasta popsensatsiooniks nimetatud Ewert and The Two Dragons. Värske salvestis on suurejooneliselt tänukontserdilt fännidele, mis toimus Nokia kontserdimajas. Algus kell 23.10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles