Suurkogu eel liitusid Peipsi kalamehed IRLiga

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Kokk
Aivar Kokk Foto: SCANPIX

Viimase kuu jooksul on Isamaa ja Res Publica Liiduga liitunud sadakond Peipsi ääres elavat inimest, kes poliitjutte ajavad peamiselt kalal käies ja kalu töödeldes. Läheneval suurkogul loodab nende toetusele riigikogu liige Aivar Kokk.



Värskelt IRLiga liitunud Olimpiada Udalova palus rääkida vene keeles.

«Te olete värske IRLi liige.»

«Aga mis see on?»

«See on erakond.»

«Jaa, no mis siis?»

«Miks valisite just IRLi?»

«Aga see on minu vaba valik,» vastas Udalova ja katkestas kõne.

Postimees helistas eile läbi veel umbes kümmekond 99st värskest IRLiga liitujast, kuid nood ei soostunud erakonda sattumisest avalikult rääkima.

«Aivar Kokk tuli meie juurde agiteerima, rääkis hästi, loodame, et läheb midagi paremaks,» ütles üks kalatehases töötav mees, kuid ei tahtnud täpsustada, mida Kokk konkreetsemalt erakonnaga liitujatele lubas. Ja katkestas kõne.

Endine Jõgeva maavanem, IRLi riigikogu saadikurühma liige Aivar Kokk on värvikas mees: ettevõtja ehitus- ja kaubandusalal, andnud välja ajalehte, mängib kitarri, lindistab oma laulud plaadile, korraldab Peipsi järve uisumaratoni, andis läinud nädalal Põltsamaa kirikus tasuta kontserdi. Maakonda valitsedes oli ta pigem Rahvaliidu mees, kuid täpselt aasta tagasi otsustas siiski suurema potentsiaaliga erakonna, IRLi kasuks ja valiti riigikokku.

Viimased pool aastat on Kokk töötanud nii, et tänu temale on IRLiga liitunud 99 liiget, liitutud on lausa perekonniti. Kõigil neil on õigus minna 28. jaanuaril IRLi suurkogule ning osaleda parteijuhi ja partei juhtorganite valimisel. Ja igal aktiivsel erakonna liikmel võib olla ambitsioon jõuda välja partei 24-liikmelisse eestseisusesse.

«Minu riigikogu kolleegid on pakkunud, et võiksin eestseisusesse kandideerida, ja loomulikult tulevad minu toetajad sel juhul kaasa. Aga vägisi ei saa kedagi tuua,» ütles Kokk eile.

«Riigikokku kuulujad ei saa olla ambitsioonita. Erakonna esimehe ambitsiooni mul pole ja samuti ei kuulu ma erakonna kumbagi leeri – päeval olen pintsak, õhtul kampsun,» lisas ta.

Kokk ütles ka üsna kohe pärast IRLiga liitumist osale erakonnakaaslastele, et kui valimistel on inimesed hääletanud tema poolt, siis võiksid nad oma toetust kinnitada ka parteisse kuulumisega. Ja ta on toonud viimase aastaga IRLi suure osa Peipsi ääre vallajuhtidest.

«Nii nagu kõik erakonnad teevad tööd oma meeskonna suurendamiseks, nii teeb ka IRL,» selgitas Kokk inimeste erakonda toomist. «Inimesed haaravad praegu lootusekiirest, nad ei soovi ajada otseselt poliitikat, vaid arutleda ja otsida koos lahendusi, kuidas Peipsi äärde ja Jõgevamaale rohkem elu tuua.»

Eelmise suurkogu eel 2009. aastal oli samuti tung IRLi ridadesse. Inimesed liitusid erakonnaga, värsked parteilased toodi toona peamiselt Ida-Virumaalt bussidega kohale, kuid hiljem selgus, et paljudel ei olnud Eesti kodakondsust ja nad tuli erakonnast välja heita.

Toona juhtus aga koguni nii, et hääletustulemusel sai nüüdne elamislubade skandaali kolmas osaline Siim Kabrits veenvalt rohkem hääli kui näiteks üks IRLi juhtfiguure Tunne Kelam.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik asutaja, vana isamaaliitlane Andres Ammas pööras sellele tähelepanu Lääne Elus. Ta leidis, et Kabrits ei edestanud Kelamit seepärast, et on noorem ja jaksukam, vaid seepärast, et kohale oli toodud sadu verivärskeid erakonnaliikmeid, kes tegid ristikese lahtrisse, kuhu kästi, teadmata, kus nad õieti on ja milleks nad seal on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles