Tuski jõuluvisiidist Afganistani sai leinaretk

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõdurid valvamas kohta, kus mässuliste pomm viie nende kaasvõitleja elu nõudis.
Poola sõdurid valvamas kohta, kus mässuliste pomm viie nende kaasvõitleja elu nõudis. Foto: SCANPIX

Algselt jõulutervituseks kavandatud Poola peaministri Donald Tuski visiidist Afganistani sai pärast eilset tragöödiat Talibani hiigelpommi otsa sattunud konvoiga hoopis kaastundeavaldus korraga viis kaasvõitlejat kaotanud kontingendile.

Kagu-Afganistanis Ghazni provintsis Poola sõjaväebaasis peetud tseremoonial nimetas Tusk juhtunut Poola välismissioonide ajaloo suurimaks tragöödiaks. Nii suurt hulka ohvreid pole Poola kontingent ühe korraga selle kümneaastase sõja vältel varem kandnud.

«Sõdurid. Meie plaan oli tulla siia Poola valitsuse poolt ja ennekõike edastada teile kõigi meie kaasmaalaste nimel jõulutervitused,» vahendas Tuski täna Ghazni baasis öeldud sõnu Poola Raadio. «Kuid see julm sõda tähendab, et nüüd tulime me siia kogu poola rahva nimel väljendama oma valu ja kurbust viie langenud kangelase pere pärast.»

«Ma mõistan nüüd, kui kurvad jõulud tulevad nii siin Ghaznis kui ka kogu meie riigis,» sõnas Tusk.

«Juba siin olen saanud kaastundeavaldusi, kaastunnet ja tunnustust langenutele meie liitlastelt ja sõpradelt – ameerika ja afgaani komandöridelt,» jätkas Poola peaminister. «Kuid isegi kõrgeim tunnustus viie tapetud Poola sõduri kangelaslikkuse ja ohvri eest pole lohutus nende sõpradele ja peredele.»

Taliban, kes võttis juhtunu eest ka eile vastutuse, ründas poolakate konvoid eile. Tuski sõnul tappis patrullis olnud sõdurid väga tugev lõhkekeha. Peaminister lisas, et enne seda peeti teed, kus sõdurid õhku lendasid, turvaliseks.

Poola on Afganistani saatnud 2600 sõdurit, see teeb nende kontingendi üheks suuremaks NATO Rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes.

Langenutena on Poola veebilehe icasualties.org andmeil kaotanud 35 sõdurit. Sama veebi andmeil on Poola varem 2008. aasta 20. augustil kaotanud korraga kolm sõdurit ning veel kolm korda on neil selles sõjas langenud kaks sõdurit korraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles