Seadusest ei saa sotti isegi ministeeriumiametnikud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpus pensionäride postkasti jõudnud segase sõnastusega teade, et alates veebruarist enam riigi kulul pensioni koju ei tooda, ajas eakad inimesed pensioniametisse selgust nõutama. Pildil järjekord Tallinna pensioniametis.
Eelmise aasta lõpus pensionäride postkasti jõudnud segase sõnastusega teade, et alates veebruarist enam riigi kulul pensioni koju ei tooda, ajas eakad inimesed pensioniametisse selgust nõutama. Pildil järjekord Tallinna pensioniametis. Foto: Mihkel Maripuu

Pensionärid said läinud aasta lõpus teate, et alates veebruarist Eesti Post neile riigi kulul pensioni koju ei too ja rahanatukese kättesaamiseks tuleb uus moodus valida.



Keegi aga ei seletanud, mida tähendavad teatises viidatud pensionikindlustusseaduses sõnad «hajaasustus» või «liikumistakistus». Selgub, et seda ei tea ka sotsiaalministeerium.

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Riho Rahuoja, seaduses on kirjas, et pension viiakse koju inimesele, kellel on liikumistakistus. Mida see tähendab?


Liikumistakistus võib olla seotud inimese tervisega või tähendada, et eakal inimesel pole kodu juures bussiliine ja tema liikumine pangakontorisse või kuhu iganes on piiratud.

Mida tähendab, et bussiliine pole? On seda võimalik kuidagi määratleda: buss käib kord nädalas, ülepäeviti või ei käigi?


Seadus sotsiaalministeeriumile täpsemaid ettekirjutusi ei anna, peame lähtuma seaduse tekstist ja nii ei saa me liikumistakistust kuidagi paremini lahti seletada. Meil on aga kokkulepe, et sotsiaalkindlustusamet (SKA) tõlgendab seadust inimesele nii soodsalt kui võimalik.

Kas «liikumistakistus» võib tähendada ka seda, et eakal inimesel on raske või sügav puue?


Jah, võib.

Seaduse järgi saab kojukannet taotleda sügava puudega inimene. Kas raske puudega inimesele riigi kulul pensioni ei tooda?


Rääkides vanaduspensionist, ei pruugi nii olla. Kui raske puudega inimene elab hajaasustusalal ja tal on liikumistakistus, siis sellest piisab, et ka talle pension koju toodaks.

Mida tähendab «hajaasustus»?


Hajaasustuse mõiste on riigikogu tehtud ettepanek ja väga selget tähendust sellel ei ole. Nii ei ole ka ministeeriumil õigust seda mõistet kuidagi paremini lahti seletada. Lähtume  sellest, et kui inimene elab linnas, siis see ei ole hajaasustus.

Kuidas mõista seaduse lauset, et pangateenus on raskesti kättesaadav? Kui kaugel pangaautomaat peab olema, et teenus oleks raskesti kättesaadav?


Meil pole peale selle seaduseteksti mingeid tõlgendusi kasutada. Üldjuhul on SKA aga arvestanud nii, et linnas kojukandetaotlusi ei rahuldata ja maal vaadatakse iga taotlust eraldi.

Mida tähendab «rahvapension» ja «vanaduspension»?


Rahvapension on üks vanaduspensioni liike. Seda saab inimene, kellel ei ole nõutavat 15-aastast tööstaaži.

Kui täpselt peab avalduses põhjendama oma soovi, et pension riigi kulul koju toodaks?


Mida rohkem andmeid ja mida täpsemalt põhjus lahti seletab, seda parem.

Tuleks  kirja panna kilomeetrid lähima pangaautomaadini või millised on võimalused kodust lähimasse asulasse jõuda?

Jah, täpselt nii.

Kui riigi kulul kojukande taotlust ei rahuldata, aga inimene seda soovib, peab ta maksma 60 krooni korra eest. Kust tuleb see summa?


See on Eesti Posti arvutatud summa.
Kui kirja toob postiljon koju kuue krooni eest, siis miks pensioni kojukanne nii kallis on?
Selle summa juures on palju tegureid. Üks on sularahakäitlus, millel on karmid reeglid ja mille tõttu teenus ilmselt ka nii kallis on.

Oletame, et 85-aastane vanahärra elab linna piiril ja tema soovi pension riigi kulul koju tuua ei rahuldatud. Samas ei ole ta ise võimeline pensionile järele minema. Mida peaks ta tegema?

Kui vanahärra tunneb, et talle on liiga tehtud, soovitan tal vaide esitada.
Seda saab esitada ka kohalikku pensioniametisse helistades. Vanahärra peab ütlema, et ta ei ole otsusega nõus, ja põhjust selgitama. Otsus võetakse uuesti pensioniametis ja SKAs kaalumisele.

Kui kaua saab vaiet esitada?


Menetluse tähtaeg on 30 päeva. Nii et pensionär ei pea oskama kohe põhjendada, miks ta otsusega rahul ei ole, vaid võib võtta aega lisainfo kogumiseks ja nõupidamiseks.

SKA saatis aasta lõpul välja teated uue pensionide väljamaksmise süsteemi kohta. Ligi pool tuhat neist aga tuli tagasi, kuna aadress oli vale. Mis neist saab?


Osa inimeste puhul on meil olemas mingid kontaktandmed. Nendega võtavad pensioniameti töötajad ühendust.

Inimestega, kelle aadress on meile täiesti teadmata, püüame ühendust saada omavalitsuste ja sotsiaaltöötajate kaudu.

Kui kaua saab veel pensioniametile avaldusi esitada?


Pensione hakkame koostama pärast 20. jaanuari. Raha, mis läheb teele kojukandena, peaks välja saatma 28. jaanuaril. Väga hea, kui enne seda kuupäeva oleks meil inimeste informatsioon käes.

Sõnad seaduses on ju siiski arusaamatud ja neid ei saagi täpselt lahti seletada?


Jah, see on ka meie jaoks äärmiselt kahetsusväärne ja teeb nii sotsiaalministeeriumi kui ka SKA elu äärmiselt keeruliseks. Aga midagi ei ole teha. Seaduse looja tahe on olnud selline.

Segane seadus
Kellele tuuakse alates veebruarist pension koju riigi kulul?


Riikliku pensionikindlustuse seaduse paragrahvi 36 lõige 5:
•    (5) Elukohajärgsele pensioniametile esitatud põhjendatud taotluse alusel makstakse
•    riiklikku pensioni maksja kulul posti teel kojukandega isikule, kellel on liikumistakistus või kes elab hajaasustusalal ja kellele pangateenus on raskesti kättesaadav ning kes on:
•    1) sügava puudega töövõimetuspensionär;
•    2) sügava puudega püsivalt töövõimetuks tunnistatud rahvapensioni saav isik või
•    3) vanaduspensioniealine isik.
Allikas: Riigi Teataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles