Aaviksoo: suurimad võitjad on vene koolide õpilased

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo kõneleb konverentsil teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegiast ja sellega seotud väljakutsetest.
Jaak Aaviksoo kõneleb konverentsil teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegiast ja sellega seotud väljakutsetest. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Haridusminister Jaak Aaviksoo avaldas täna lootust, et valitsuse otsusest võidavad kõige enam vene noored.

Valitsus ei toetanud erandite tegemist osalisele eestikeelsele õppele üleminemisel venekeelsetes gümnaasiumides.

Aaviksoo sõnul on avalikkuses ette heidetud, et valitsuse otsus on vene koolide lõpp Eestis.

«See on eksitav ja pahatahtlik, Eestis on vene koole olnud sajandeid ja vene koolid jätkavad ka pärast tänast otsust,» sõnas Aaviksoo. «Valikuvabadus omandada põhiharidus vene keeles jääb ja see vastab igati Eesti ajaloolisele traditsioonile olla avalik ja vastutulelik nende suhtes, kelle emakeel pole eesti keel.»

Samuti pole Aaviksoo hinnangul asjakohane väide, et valitsuse tänane otsus oli põhiseadusevastane.

Minister avaldas lootust, et tänase otsuse toel hakkavad kahanema erisused eestlaste ja venelaste palkades ja tööpuuduses.

«Peamiseks korrelatsiooniks on riigikeele oskus,» selgitas ta. «Kõige rohkem võidavad sellest nende koolide õpilased.»

Ta tõstis esile Riia linnapea Nils Ušakovi väite ajalehele Pealinn, kus Ušakov ütles, et õppetöö jaotuse korral, kus 60 protsenti õppest on läti keeles, saavad Läti tööturul eelise need, kelle emakeel on vene keel.

«Need noored oskavad väga hästi läti keelt, neil pole loomulikult probleeme vene keelega ja lisaks oskavad nad inglise keelt. Lätlastel sellist vene keele oskust pole. Nendel vene noortel, kes läti keelega hakkama ei saa, nendel on üldjuhul probleeme ka teiste ainetega,» tsiteeris Aaviksoo Ušakovi.

Aaviksoo kutsus MTÜd Vene Kool Eestis üles koostööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles