TV3: vene õppekeele kaitsjad sooviksid vene keelt teiseks riigikeeleks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venekeelsed ajalehed
Venekeelsed ajalehed Foto: Raigo Pajula

MTÜ Vene Kool Eestis juhatuse liige Alissa Blintsova ütles, et ühendus plaanib tulevikus nõuda vene keele saamist teiseks riigikeeleks.

«See ühendab meid ja võib-olla järgmisena tulevikus me nõuame, et tunnistada vene keel teiseks riigikeeleks. See annab meile jõudu lihtsalt,» ütles Blintsova «Seitsmestele uudistele».

«Põhiseaduse paragrahv 37 räägib sellest, et õppekeele valib õppeasutus. Aga miks meie valitsus ei tea sellest, ma ei saa aru,» ütles Blintsova.

Haridusminister Jaak Aaviksoo aga väitis vastu, et põhiseadus ei ütle, et maksumaksja peaks kõigi keelegruppide jaoks koole ülal pidama. «Ta ütleb, et õigus on rahvusvähemustel oma koole pidada, aga ta ei ütle riigi kohustuste kohta neid täiel määral rahastada,» rääkis Aaviksoo.

MTÜ Vene Kool Eestis lisab õli tulle ka oma jõulueelses pöördumises, milles kirjutatakse: «Nii madalale ei langenud isegi igast otsast nüüd kirutav nõukogude võim. Sõltumata rahvusest ja emakeelest, oli tol ajal kõigile lastele antud võimalus oma emakeeles õppida, arendati kõrgharidust ja teadust, soodustati rahvakultuuri.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles