Kunnas: sõjaväe tänavaile toomine võib rahutusi eskaleerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leo Kunnas.
Leo Kunnas. Foto: Toomas Huik.

Reservkolonelleitnant ja kirjanik Leo Kunnase hinnangul peab sõjaväe kaasamisega rahutuste ohjeldamiseks olema väga ettevaatlik, kuna see võib ka iseenesest eskaleerida rahutusi relvastatud vägivallaks.

Kunnase arvates on palju küsitavusi justiitsministeeriumis valminud seaduseelnõus, mis annab siseministrile õiguse rahutuse korral sõjavägi tänavale saata, vahendasid ERR uudised «Terevisiooni».

Esiteks kõhkles Kunnas selles, kas eelnõu kohaselt erakorralise seisukorra väljakuulutamine lihtsamaks muutmine ikka on voorus, sest demokraatlikes riikides on relvajõudude kasutamine alati viimane vahend oma elanike ohjeldamiseks.

Teine aspekt, millele Kunnas kutsus vastvalminud seaduseelnõu puhul tähelepanu pöörama, on see, et president plaanitakse jätta otsustamisest kõrvale. Sellega selgitavad eelnõu autorid Kunnase sõnul, et presidendi roll riigikaitse kõrgeima juhina oleks justkui sümboolne.

Kunnase sõnul on sõjaväe tänavaile toomine iseenesest kahe teraga mõõk ning see otsus peab olema põhjalikult kaalutletud ega tohi olla ennatlik. «Aga kui see otsus teha ennatlikult või kaalutlemata, võib see iseenesest eskaleerida neid rahutusi relvastatud vägivallaks,» rõhutas Kunnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles