Uus arhiivieeskiri vähendab paljude riigiasutuste arhiivinõudeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiiv.
Arhiiv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Valitsus kinnitas arhiivieeskirja määruse, millega väheneb riigi arhiivihalduslik koormus.

Avalik arhiiv ehk rahvusarhiiv ja kohaliku omavalitsuse arhiiv sekkub edaspidi vaid nende avalikku ülesannet täitvate asutuste ja isikute dokumendi- ja arhiivihalduse korraldusse, kus tekib dokumentaalset kultuuripärandit ehk arhivaale, seisab valitsuse istungi päevakorras. Arhivaal on dokument, millele avalik arhiiv on hindamise tulemusena andnud arhiiviväärtuse.

Umbes 2700 avaliku sektori asutusest võib arhivaale tekkida rahvusarhiivi kogemuse põhjal umbes 850 ehk ligi kolmandikus asutustest. Seega, ülejäänud kahe kolmandiku avaliku sektori asutuste puhul pole põhjust kõrgendatud arhiivinduslikke nõudeid õigusaktiga sätestada.

Eelnõu suurim muudatus on avalike arhiivide hindamistegevuse aluse uuendus. Eelnõu kohaselt on hindamine avaliku arhiivi põhiülesanne ja selle eesmärgiks on dokumentide arhiiviväärtuse väljaselgitamine. Hindamise tulemusena peab selguma, millised dokumendid on osa kultuuripärandist.

Määruse rakendamine vähendab administreerimist ja täpsustab arhiivinduse korraldust, mis pikemas perspektiivis võib tuua kokkuhoidu. Määruse rakendamine ei kaota investeeringute vajadust rahvusarhiivi arhiivihoidlate rajamiseks.

Määrus jõustub tuleva aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles