Gazprom: Ukraina allkirjastas uuesti gaasiseire leppe

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi teatel allkirjastas Ukraina delegatsioon lepingu, mis lubab pumbajaamadesse rahvusvahelised vaatlejad.
Gazpromi teatel allkirjastas Ukraina delegatsioon lepingu, mis lubab pumbajaamadesse rahvusvahelised vaatlejad. Foto: Reuters / Scanpix

Vene riikliku gaasiettevõtte Gazprom teatel allkirjastas Ukraina uuesti gaasiseirelepingu, mis võimaldab pumbajaamadesse saata rahvusvahelised vaatlejad ja taastada gaasitransiidi Euroopa riikidele.


Interfaxi teatel on Ukraina allkirjastanud uuesti lepingu, mille sõlmimise on Venemaa seadnud gaasitransiidi taastamise tingimuseks.

«Gazpromi delegatsioon juhtis täna hommikul Kiievis läbirääkimisi. Läbirääkimiste tulemusel allkirjastas Ukraina pool ilma ühegi nõudmiseta «Ukrainat läbiva gaasitransiidi seirereeglid»,» seisis Gazpromi avalduses.

Eile oli Venemaa rahvusvaheliste vaatlejate saatmist puudutava lepingu tagasi lükanud, sest Ukraina oli seadnud sellele ühepoolselt lisatingimusi. Ukraina üritas lepinguga läbi suruda deklaratsiooni, mille kohaselt pole nad Euroopa tarbijatele mõeldud Vene gaasi varastanud ning pole selle eest ka Gazpromile võlgu.

Venemaa ja Euroopa Liit kirjutasid gaasitransiidi monitooringu protokollile alla juba laupäeval ja see annab annab ELi, Venemaa ja Ukraina vaatlejatele õiguse kontrollida läbi Ukraina Euroopasse kulgevaid gaasitarneid.

Vene Föderatsiooni peaministri Vladimir Putini kinnitusel on Gazprom kaotanud gaasitüli tõttu 800 miljonit dollarit (9,3 miljardit Eesti krooni).

«Ukraina gaasitransiidi peatumise tõttu on Gazprom kaotanud umbes 800 miljonit dollarit,» ütles Putin Saksa telekanalile ARD antud intervjuus, mis läheb eetrisse 14. jaanuaril, vahendas Interfax.

Newsru.com teatel võib Gazpromi oodata ees ka kohtusaaga, sest Euroopa energiaettevõtted võivad Venemaal monopoliseisust nautiva ettevõtte gaasitarnete lakkamise tõttu kohtusse kaevata ning lepingu järgi on Gazprom sunnitud maksma kahjutasu, mis on viis protsenti saamata jäänud gaasi eest. 

Putini sõnul on Gazpromi mainet rikutud ja firma on pidanud Ukrainaga puhkenud gaasitüli tõttu sulgema rohkem kui sajas puuraugus töö. Peaministri sõnul sellega «tehnoloogilist ohtu» siiski ei kaasnenud.

Putini kinnitusel üritas Ukraina gaasitülist kasu lõigata, kuid see on riigis kaasa toonud sisepoliitilise kriisi.

«Täna on paljud inimesed pettunud. Oranži revolutsiooni liidrid pole nende lootusi täitnud, vaid vastupidiselt sellele kuritarvitanud nende usaldust,» lisas Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles