Seeder pooldab koolipuuvilja programmi laiendamist lasteaedadele

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir Valdor Seeder
Helir Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et esitab Euroopa Komisjonile ettepaneku koolipuuvilja programmi laiendamiseks nii lasteaedadele kui ka viiendatele klassidele.

Mitukümmend lasteaeda esitas põllumajandusministeeriumile pöördumise, milles paluvad koolipuuvilja programmi laiendamist ka lasteaedadele. Praegu saavad Euroopa Liidu ja riigi toel tasuta puuvilju vaid kuni neljanda klassi kooliõpilased.

«Suhtun sellesse positiivselt, see on loomulikult hea, et lasteaiad on huvitatud,» rääkis Seeder.

Minister seletas, et programmi eelarves on 380 000 eurot, millest 75% tuleb Euroopa Liidu eelarvest ja 25% riigieelarvest, mis on kohustuslik kaasfinantseerimine. Täna laieneb see programm 1.-4. klassi õpilastele.

«Täna kasutatakse eelarverahast ära umbes 60% ehk kõik koolid ja omavalitsused ei ole sellega ühinenud,» lisas Seeder. «Oleme jõudnud järeldusele, et kuna see on vabatahtlik, aga väga bürokraatlik, siis ilmselt see ongi põhjus, miks osa omavalitsusi ei ole seda taotlenud.» Kusjuures omavalitsused ei peaks ise midagi juurde maksma.

Programmi muutmise jaoks peab põllumajandusminister esitama riikliku strateegia Euroopa Komisjonile.

«Oleme praegu ettevalmistamas muudatusi järgmiseks õppeaastaks, mis algab 2012. aasta septembris,» ütles Seeder. «Teeme jaanuari lõpuks Euroopa Komisjonile ettepaneku. Muudame kehtivat strateegiat, laiendame sihtrühma lasteaialastele ja kuni viiendatele klassidele.»

Kas Euroopa Komisjon sellega nõustub ja ka raha rohkem eraldab, seda Seeder prognoosida ei osanud.

«Kõige tõenäolisem variant on see, et sihtrühma laiendamisega nõustutakse, aga täiendavat raha ei eraldata,» pakkus ta. Samas ütles minister, et kuna mitmed liikmesriigid programmis bürokraatia tõttu ei osale, siis on võimalik, et raha on piisavalt üle.

Seeder ei teadndud kindlalt öelda, kas siis tuleks rahadega välja, kui eelarvet ei suurendata, sest võibolla on koolid ja omavalitsused järgmisel aastal aktiivsemad. Siiski pidas ta ebatõenäoliseks, et praegusest rahast jätkub, kui osalus peaks ulatuma näites 70 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles