Sajad inimesed peavad jõulud veetma haiglates

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lastehaigla.
Tallinna lastehaigla. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Eestimaa haiglates peavad oma tänavused jõulud veetma paraku sajad inimesed, nende hulgas ka paljud lapsed. Mitmed haiglad, firmad ja eraisikud on mõelnud sellele, et nendenigi pühademeeleolu viia.

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas oli eilse seisuga ravil 756 patsienti, kuid see arv muutub pisut: «Osa patsiente võidakse, kui tervise seisund seda lubab, koju kirjutada. Paraku lisandub kindlasti ka erakorraliselt haiglaravi vajavaid patsiente. Haigla erakorralise meditsiini keskus töötab ka pühade ajal ööpäevaringselt,» ütles regionaalhaigla kommunikatsioonispetsialist Urve Pals.

Ometi püütakse nendelegi patsientidele, kes koju ei saa, pühademeeleolu pakkuda. «Kelle menüü ei vaja toiduainete ega valmistusviisi piiranguid, on haiglas olles baasdieedil. Neile patsientidele pakutakse 24. detsembri õhtul jõulutoitu – verivorste ja kartulit koos kõrvitsasalatiga ning maiustamiseks mandariini ja piparkooke,» ütles Pals.

«Soovime rõhutada, et kõik patsiendid ootavad, et nende lähedased neid pühade ajal külastaksid, et nad end üksi ei tunneks – see aitab ka kindlasti paranemisele kaasa,» lisas ta.

Tartu Ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael ütles, et haiglase jääb pühadeks umbes 500 patsienti, nende seas ka lapsed. «Haiglase jäävad pühadeks peamiselt vältimatut arstiabi vajavad haiged,» lausus ta. «Vältimatut ehk erakorralist abi vajavad inimesed tulevad haiglaravile siis, kui nende seisund seda vajab, ning nad on haiglas vastavalt raviplaanile.»

Jõulumeeleolu tekitamiseks on välja kujunenud, et kliinikumi lastefond korraldab haiglaravil viibivaile lastele pisikesed pakikesed. «Korp! Filiae Patriae liikmed on korraldanud meisterdamise töötoa, jõululaupäeval tuleb lastekliinikusse jõuluvana, katoliku kooli lapsed tõid kingitused, Estonian Air kingib haiglale portatiivsed DVD mängijad, Naerata Ometi fond koostöös Juku mänguasjakeskusega on teinud kingitused,» loetles Tael.

Samuti on jõulumeeleolus Tallinna lastehaigla, kuhu päris jõulupühadeks jääb lapsi umbes 120 ringis. Pühade puhuks on haiglas olevatele lastele teinud kingitusi mitmed firmad, aga ka eraisikud, kel eri põhjustel olnud lastehaiglaga kokkupuuteid. Nii said haigla lastele mängimiseks mängumajad, lapsed on saanud kingikotte nii maskottidelt kui jõuluvanadelt.

«Nii rõõmsaid ja headest tegudest rikkaid pühi nagu tänavu, ei ole lastehaiglas juba kaua aega olnud,» oli Tallinna lastehaigla juhatuse esimees Mall-Anne Riikjärv rõõmus ning oletas, et see võib olla tingitud heategevusliku mõtte levimisest ühiskonnas.

Teiste heategijate hulgas külastas Naerata Ometi MTÜ juba kolmandat aastat projekti «Jõulud haiglas» raames Eesti haiglate lasteosakondasid ning viis jõulude ajal haiglas viibivatele lastele kingitused. Seda tehti koostöös Juku mänguasjakeskusega, kingituste laialivedamist toetas Neste Oil.  Erinevalt eelmistest aastatest, kus on külastatud vaid mõningaid haiglaid, tehti sel aastal kingitused kõikide haiglate lasteosakondadele üle Eesti, täpsemalt 11 Eesti maakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles