Venemaa katsetas edukalt uut tuumaraketti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tuumaallveelaev Juri Dolgoruki
Vene tuumaallveelaev Juri Dolgoruki Foto: SCANPIX

Venemaa tuumaallveelaevalt Juri Dolgoruki eile välja tulistatud kaks ballistilist raketti Bulava tabasid sihtmärke Kamtšatka polügoonil.

Kaitseministeeriumi esindaja polkovnik Igor Konašenkovi sõnul tabasid Valgelt merelt välja tulistatud kontinentidevahelised raketid sihtmärke Kura polügoonil, vahendas uudistevõrk AFP.

NATO klassifikatsioonis SS-NX-30 nime kandvat raketti on katsetatud korduvalt, kuid neist paljud on ebaõnnestunud. Kaitseministeeriumi teatel on läbi viidud 18 katsetust, millest 11 on õnnestunud.

Raketikatsetused algasid 2004. aasta juunis, esialgse kava järgi oleks pidanud rakett mereväe relvastusse jõudma juba 2007. aastal. Konašenkov on varem öelnud, et rakett võetakse relvastusse järgmisel aastal.

Borei-klassi uutele allveelaevadele mõeldud uus mandritevaheline rakett on loodud Topol-M raketi põhjal ja seda võib varustada kuni kümne tuumalõhkepeadega. Need suudavad kanda tuumalõhkepea rohkem kui 8000 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles