Ministeerium: oleme karjääriteemal samme astunud

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusministeerium
Haridusministeerium Foto: Lauri Kulpsoo

Haridus- ja teadusministeeriumi väitel peavad nad karjääriteemade käsitlemist ja karjääriteenuste jõudmist põhikooli õpilasteni oluliseks.

Ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul on juba praegu astutud mitmeid samme, et karjääriteema ja teenused (sh nõustamine) jõuaks põhikoolide õpilasteni.

Ladva tõstis esile, et karjääriinfo ja –nõustamise teenuseid osutavad Eestis teavitamis- ja nõustamiskeskused. Keskused tegutsevad kõigis maakondades ning suurimas maakonnas, Harjumaal, on neid kolm.

Kokku töötab praegu 17 piirkondliku teavitamis- ja nõustamiskeskust. Keskuste eesmärk on karjäärinõustamisega jõuda üldhariduskoolide lõpuklasside ja kutseõppeasutuste lõpukursuste õppuriteni.

2010. aastal jõuti karjääriteenustega umbes 90 protsendini põhikooli lõpuklasside õppijatest.

Nõustamisteenusega koos on Ladva väitel oluliseks suunaks põhikoolis õpilaste karjääriteadlikkuse kasvu toetamine.

Esiteks on Ladva sõnul uuendatud riiklikus õppekavas karjääriteema kinnitatud ühe läbiva teemana.

«See tähendab, et kõigis õppeainetes tuleb arvestada, et õpe toetaks noorte karjääriteadlikkuse tõusu,» selgitas ta.

Näiteks on antud läbiva teema toetuseks III kooliastme läbiva teema «Elukestev õpe ja karjääri planeerimine» toetuseks on koostatud tugimaterjal, mis koosneb 88 erineva õpiolukorra kirjeldusest, sisaldab hulgaliselt erinevaid harjutuste kirjeldusi, õpilaste töölehti jms.

Ladva tõstis ka esile, et riikliku õppekava järgi on koolidel võimalik ühe ainena valida karjääriõpetuse valikaine. Valikaine toetuseks on valminud uue riikliku õppekava rakendamise juhendmaterjal, karjääriõpetuse aineraamat põhikooliõpetajale kui ka õpetajaraamat ühes töölehtede kogumikuga.

Karjääriteema süsteemset käsitlemist ja karjääriõppe korraldust toetavad Ladva kinnitusel koolis töötavad karjäärikoordinaatorid, kes ei ole ise küll karjäärinõustajad vaid kooli siseselt määratud inimesed, kes vastutavad selle eest, et nii riiklikus õppekavas nõutut täidetaks ja kavandatud mahus nõustamisteenused õpilasteni jõuaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles