EL ei näe gaasitarnete viibimiseks põhjust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevenes asuv maagaasi kompressorjaam.
Valgevenes asuv maagaasi kompressorjaam. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaal ei ole mingit põhjust mitte taastada gaasitarneid Euroopa Liidu turule, teatas ühenduse eesistujamaa pärast seda, kui Ukraina kirjutas uuesti alla seirelepingule - seekord ilma deklaratsioonita, mis Moskvale ei meeldinud.


Tšehhi energiaminister Martin Riman kinnitas seda enne erqakorralist kohtumist ELi kolleegidega Brüsselis, vahendas AFP. «Venemaal ei ole mingit põhjust mitte taastada gaasitarneid kohe,» rõhutas ta.

Venemaa gaasimonopol Gazprom oli varem samuti teatanud, et ukrainlased andsid oma allkirja leppele ilma lisaklausliteta. Brüsselis kogunesid täna eelmisel nädalal ägenenud gaasikriisi arutama ELi energiaministrid.

Euroliidu administratiivkeskusesse oli juba teel ka Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller, keda saadavad visiidil asepeaminister Igor Setšin ja energiaminister Sergei Šmatko.

Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin teatas äsja, et enne tarnete taastamist peab gaasiseireleppele uuesti alla kirjutama ka Euroopa Komisjon. Tema sõnul on dokument teel Brüsselisse. Gazprom hakkab gaasi Ukraina süsteemi pumpama aga alles pärast seda, kui sealsetesse jaamadesse on kohale saadetud ka sõltumatud vaatlejad, lisas peaminister.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitas veidi varem, et Gazprom on valmis tarneid ELi taastama «nii pea kui võimalik», aga alles pärast seda, kui saadakse kinnitust, et Ukraina on täitnud tingimused transiidi lubamiseks läbi oma territooriumi.

Peskov kordas samas ka Venemaa varasemat nõudmist, et transiidi tagamiseks vajalikku nn tehnoloogilist gaasi peab andma Ukraina ise, mitte tarnija Venemaa, kes maksab naabrile transiidi eest tasu. Moskva süüdistab selle põhjendusega Ukrainat gaasivarguses, mida viimane kategooriliselt eitab.

ELi tarnete taastamise kõrval peavad aga jätkuma ka läbirääkimised selle üle, millistel alustel hakkab Gazprom edaspidi maagaasi müüma ukrainlastele endile. Peskovi sõnul on siin veel «pikk ja keeruline» tee käia, sest eelnevalt tuleb lahendada «Ukraina poole võlaküsimused».

Ukraina peaminister Julia Tõmošenko kinnitas täna kavatsust jätkata ka edaspidi Venemaalt pärit tehnilise gaasi kasutamist transiidi tagamiseks läbi oma territooriumi. Selle üle arveldamist alustatakse tema sõnul pärast kahepoolsete gaasilepete allakirjutamist ja transiiditasude kinnitamist, vahendas Interfax.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles